Nešírenie zbraní hromadného ničenia patrí k pilierom bezpečnosti

NETKY.SK • 21 November 2015, 13:05 • 2 min
Nešírenie zbraní hromadného ničenia patrí k pilierom bezpečnosti

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák tento týždeň vo Viedni podpísal dohodu medzi vládou Slovenskej republiky a Prípravnou komisiou Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) o vzájomnej spolupráci pri výcviku inšpektorov pre odhaľovanie skúšok jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Uzavretie tejto dohody je výsledkom dlhodobého záujmu oboch strán o posilnenie a rozšírenie doterajšej spolupráce. Informoval o tom tlačový odbor rezortu zahraničných vecí.


„Táto zmluva predstavuje jeden z dôležitých nástrojov na posilnenie režimu nešírenia zbraní hromadného ničenia. Slovensko je rozhodný zástanca Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok a podporuje jej uvedenie do platnosti čo najskôr,“ povedal vo Viedni Lajčák a pripomenul, že nešírenie zbraní hromadného ničenia patrí k pilierom globálnej bezpečnosti a medzinárodnej stability. Dohodu podpísal s Lajčákom výkonný tajomník Prípravnej komisie CTBTO Lassina Zerbo v jej viedenskom sídle.


Slovensko podľa MZV už teraz aktívne spolupracuje s Prípravnou komisiou v oblasti výcviku budúcich inšpektorov formou poľných cvičení a kurzov na území SR. Podpis dohody symbolizuje konkrétny príspevok SR do zintenzívnenia tejto spolupráce a tiež do procesu budovania kapacít budúcej medzinárodnej organizácie. Zároveň ide o konkrétny vklad Slovenska do globálnych iniciatív na boj proti šíreniu jadrových zbraní.


Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok zakazuje všetky jadrové skúšky, či už pre vojenské alebo civilné účely, a vytvára rozsiahly monitorovací systém dodržiavania zákazu a zavádza aj verifikačné inšpekcie v teréne. Podpis dohody je vyvrcholením slovenských aktivít uplynulých mesiacov na podporu CTBTO.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona