Nešikovný špión: Myslel si, že pracuje pre Rusov, zatkla ho FBI!

NETKY.SK • 11 Február 2014, 10:33 • 2 min
Nešikovný špión: Myslel si, že pracuje pre Rusov, zatkla ho FBI!

MOSKVA - Veterána amerického námorníctva odsúdili v pondelok na 30 rokov väzenia za pokus o špionáž v prospech Ruska, informoval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

slovakia

left justify in out

Poddôstojníka Roberta Patricka Hoffmana zatkli v decembri 2012 - dva mesiace po tom, čo sa pokúsil odovzdať tajné informácie o metódach sledovania amerických ponoriek ľuďom, ktorých považoval za ruských špiónov. Išlo však o agentov FBI, píše agentúra RIA Novosti.

Hoffman pôvodne čelil doživotnému trestu odňatia slobody. Do väzenia ho poslal federálny súd v Norfolku v štáte Virgínia. "Hoffman sa pokúsil vykonávať špionáž v prospech Ruskej federácie a zradil dôveru, ktorú mu dala táto krajina. Bol pripravený ohroziť americké životy pre osobný zisk," uviedol prokurátor Dana Boente.

Podľa FBI strávil Hoffman väčšinu z 20-ročnej služby v námorníctve na ponorkách ako šifrant - mal tak prístup k tajným informáciám. Zo služby odišiel v novembri 2011. FBI začal 40-ročného Hoffmana vyšetrovať po tom, čo sa dozvedel, že strávil v roku 2011 tri týždne v Bielorusku a stretol sa tam s prezidentom Alexandrom Lukašenkom, informoval denník Virginian-Pilot.

V septembri 2012 FBI poslal Hoffmanovi list, ktorý vzbudzoval dojem, že ho napísali ruskí agenti, s ponukou odmeny za poskytnutie technických informácií. Hoffman údajne zanechal v parku vo Virgínii tri zásielky. Jedna z nich obsahovala USB kľúč s kópiami dokumentov - niektoré s označením "prísne tajné" - o tom, ako možno sledovať americké ponorky a ako USA sledujú cudzie plavidlá.

Obhajcovia obžalovaného ale tvrdili, že ich klient spolupracoval s mužmi, ktorí sa vydávali za Rusov, preto, lebo ich chcel sám chytiť. Zdôrazňovali, že keď Hoffman doručil tretiu zásielku, išiel FBI požiadať, aby mu pomohol chytiť jeho kontakty. Svedkovia dosvedčili, že Hoffman za poskytnutie informácií nikdy nežiadal a ani nikdy neprijal odmenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies