Neschopní Pakistanci: Bin Ládina zadržali za rýchlosť, nechali ho ísť

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 12:55 • 2 min
Neschopní Pakistanci: Bin Ládina zadržali za rýchlosť, nechali ho ísť

ISLAMABAD - Usáma bin Ládin žil v Pakistane neodhalený deväť rokov vzhľadom na ohromnú nedbalosť a nespôsobilosť miestnych bezpečnostných zložiek. Jeho auto dokonca zastavili policajti za prekročenie rýchlosti, avšak nezadržali ho, vyplýva zo správy pakistanskej vyšetrovacej komisie, ktorú zverejnila televízia al-Džazíra.

slovakia

left justify in out

Správu vypracovala komisia poverená vyšetrovaním okolností tajnej operácie špeciálnych jednotiek USA, ktoré zabili bin Ládina v meste Abbottabad na severovýchode Pakistanu 2. mája 2011. Al-Džazíra ju zverejnila na svojej webovej stránke v pondelok večer po tom, ako ju dostala od nemenovaných zdrojov.

Správa má 336 strán a vychádza z rozhovorov členov komisie s vyše 200 zdrojmi. Ponúka podrobnosti o živote, aký viedol najhľadanejší muž planéty na úteku. Bin Ládin napríklad podľa svojich manželiek nosil na svojom pozemku kovbojský klobúk, aby ho neodhalili zo vzduchu, informovali agentúry Reuters a AP.

Po desaťročnom pátraní CIA napokon vypátrala vodcu teroristickej organizácie al-Káida v dome na dohľad od elitnej pakistanskej vojenskej akadémie v Abbottabade, severne od metropoly Islamabad. Americký zásah voči bin Ládinovi pobúril pakistanských predstaviteľov, pretože ich o ňom vopred neinformovali - podľa USA pre obavy, že bin Ládin mohol mať pomocníkov v radoch miestnych bezpečnostných síl či úradov.

K zisteniam správy, ktorú oficiálne nezverejnili ani niekoľko mesiacov po jej dokončení, patria doklady o nespôsobilosti na takmer každej úrovni pakistanského bezpečnostného aparátu vrátane vplyvnej armády či spravodajských služieb. Bin Ládinov dom v Abbottabade bol napríklad "sotva normálny", keďže stál ďalej od okolitých domov, mal veľmi vysoké múry a chránil ho ostnatý drôt.

"Rozsah neschopnosti bol, jemne povedané, ohromujúci, ak nie neuveriteľný," zdôraznila komisia, ktorú tvorili sudca najvyššieho súdu, armádny a policajný dôstojníci vo výslužbe a kariérny diplomat.

Správa tiež ostro odsudzuje "nelegálny spôsob", akým USA vykonali zásah, a kritizuje pakistanské vedenie za to, že neodhalilo aktivity CIA na území krajiny.

Bin Ládin podľa správy pricestoval do Pakistanu na jar alebo v lete 2002. Všetky miesta, kde sa zdržiaval, nie sú známe. Bol však okrem iného v Južnom Vaziristane, v Pešávare a v údolí Svát. Dva roky strávil v meste Haripur pred tým, ako sa so svojou veľkou rodinou presťahoval v auguste 2005 do nového sídla v Abbottabade.

Do Pakistanu prišiel bin Ládin pravdepodobne z afganskej oblasti Tora Bora, kde po ňom americké sily pátrali. Jeho rodina sa presťahovala z afganského Kandaháru do pakistanského veľkomesta Karáči krátko po útokoch v USA z 11. septembra 2001.

Bin Ládina vykresľuje správa ako nepokojného a podozrievavého muža, ktorý často cestoval, aby unikol odhaleniu. Spolu s rodinou sa snažil nijako nepriťahovať pozornosť a žil "mimoriadne šetrne". Nikdy sa neobjavoval na verejnosti a mal minimálne bezpečnostné opatrenia.

"Jeho minimálna podporná skupina ľahko zapadla do okolitej komunity... Jeho manželky, deti a vnúčatá sotva niekedy vychádzali z miest, kde bývali. Nikto ich vôbec nenavštevoval, ani len spoľahliví členovia al-Káidy," píše sa v správe. Bin Ládinove manželky vo výpovediach uviedli, že ich manžel nebol zaťažený na osobný majetok a mal len málo oblečenia. Keď sa necítil dobre, liečil sa tradičnou arabskou medicínou a keď pociťoval nedostatok energie, zjedol kúsok čokolády s jablkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona