Nerovnosť na Slovensku: 30 boháčov vlastní toľko, ako štvrtina bežných ľudí!

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 11:32 • 2 min
Nerovnosť na Slovensku: 30 boháčov vlastní toľko, ako štvrtina bežných ľudí!

BRATISLAVA - Denník Pravda nedávno upozornil, že 30 slovenských boháčov má už majetok ako štvrtina bežných zamestnancov v krajine. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj zase uviedla, že desať percent najbohatších Slovákov zarába takmer 6-násobne viac ako desať percent najchudobnejších ľudí v krajine.

slovakia

left justify in out

Príjmová a majetková nerovnosť medzi najbohatšími a najchudobnejšími Slovákmi sa zvyšuje. Slovensko však na tom nie je najhoršie. Medzi 34 najvyspelšími krajinami na svete sme v platovej nerovnosti skončili na 26. mieste. O trochu lepšie sú na tom z našich susedov Rakúsko a Česko, o niečo horšie zas Maďarsko a Poľsko. Najhoršia situácia je v Mexiku, kde horných 10 prcent zarába až 29-krát viac ako spodná desatina.

 

Vlaňajšie zvýšenie daní z príjmov pre bohatých ľudí a firmy tento trend nezastavilo, a tak vláda bude musieť prijať ďalšie kroky.

 

Treba ešte viac obmedziť úniky daní, zvýšiť transparentnosť a zo získaných zdrojov nižšími daňami motivovať nezamestnaných k práci, prípadne zvýšiť sociálne dávky len pre tých, ktorí si prácu objektívne nevedia nájsť. V opačnom prípade sa bude ekonomická nerovnosť medzi najbohatšími a najchudobnejšími ľuďmi ešte viac prehlbovať, konštatuje denník v článku "Priepasť medzi boháčmi a chudobnými sa zväčšuje".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies