Nepripúšťam navyšovanie deficitu rozpočtu

NETKY.SK • 15 November 2017, 15:59 • 2 min
Nepripúšťam navyšovanie deficitu rozpočtu

BRATISLAVA- Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) verí, že Národná rada (NR) SR schváli návrh rozpočtu na nasledujúce roky v takej podobe, ktorá prispeje k postupnému znižovaniu verejného dlhu.

slovakia

left justify in out

"Nepripúšťam navyšovanie deficitu," zdôraznil v stredu po rokovaní vlády. Parlament bude o rozpočte rokovať na svojej najbližšej schôdzi, ktorá začína koncom novembra.

 

Kažimír reagoval na materiál o zdôvodnení výšky dlhu a návrhu opatrení na jeho zníženie, ktorý v stredu schválil kabinet. Podľa neho aktuálny návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky zahŕňa opatrenia, ktoré povedú k zníženiu zadlženia Slovenska mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy od roku 2019. V budúcom roku by mal deficit klesnúť na 0,8 %, následne na 0,1 % a v roku 2020 sa už očakáva vyrovnané hospodárenie.

 

"Opatrenia vychádzajú z fiškálnych cieľov, ktoré sú stanovené v návrhu rozpočtu. Pokračujeme v znižovaní deficitu, pretože jediným reálnym zdrojom navyšovania dlhu je deficitné hospodárenie. Našim úmyslom je vyrovnane hospodáriť, a to najneskôr o dva roky. To je hlavný nástroj toho, aby sme dlh znižovali," vysvetlil Kažimír. Schválený dokument bude rovnako ako rozpočet predmetom rokovania parlamentu.

 

Pokiaľ sa hrubý verejný dlh SR nachádza nad hranicou 50 % hrubého domáceho produktu (HDP), rezort financií má podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti povinnosť zaslať NR SR jeho zdôvodnenie. Podľa najnovšej, októbrovej notifikácie Eurostatu predstavoval slovenský dlh ku koncu minulého roka 51,8 % HDP. Nachádzal sa tak v prvom sankčnom pásme 50 až 53 % HDP. Ministerstvo avizuje na ďalšie roky znižovanie dlhu, postupne až na úroveň 45,4 % HDP v roku 2020.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona