Neprimerane hlasná hudba môže spôsobiť hučanie v ušiach

NETKY.SK • 6 Február 2014, 14:06 • 2 min
Neprimerane hlasná hudba môže spôsobiť hučanie v ušiach

LONDÝN - Tvrdí to britská charitatívna organizácia Action on Hearing Loss, ktorá v tejto oblasti realizovala prieskum na vzorke tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Hučanie v ušiach trápi po noci v klube, pube či na koncerte takmer dve tretiny ľudí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala britská charitatívna organizácia Action on Hearing Loss. Výsledky ankety, na ktorej sa zúčastnilo tisíc dospelých tiež ukázali, že až polovica opýtaných počúva hudbu jeden až šesť hodín denne pričom je má pustenú ako pozadie v práci alebo je počúva na MP3 prehrávači počas cestovania. Až tretina opýtaných pritom vraj ignoruje bezpečnú hladinu zvuku v hudobných prehrávačoch. Predstavitelia Action on Hearing Loss však varujú, že ľudia, ktorí tak robia, si tým môžu privodiť hučanie v ušiach.

Organizácia Action on Hearing Loss upozornila, že hučanie v ušiach v rôznych intenzitách od ľahkého bzukotu až po neustály hluk v ušiach a hlave denne trápi až desatinu Britov. Táto nepríjemnosť môže následne ovplyvniť schopnosť koncentrácie pri práci i spánok. Aj napriek tomuto zisteniu sa ale pätina účastníkov výskumu vyjadrila, že spôsob akým počúva hudbu neplánuje zmeniť. 

Prieskum tiež ukázal, že až desatina Britov nevedela, čo je to tinitus, teda odborný termín pre hučanie v ušiach alebo ušný šelest. Tri percentá si mysleli, že tinitus znamená, že má niekto veľké uši a štyri percentá uviedli, že ide o opakované zranenia svalového a nervového systému. Pre lepšiu predstavu o tom, čo tinitus znamená a tiež, aby tým zvýšili povedomie verejnosti o tomto probléme, vytvorili autori prieskumu nahrávku zvukov hučania v ušiach. "Dlhodobé počúvanie hlasnej hudby môže zapríčiniť hučanie v ušiach a predznamenáva poškodenie sluchu. Väčšina ľudí už tinitus zažila, no u takých, ktorých to vážne zasiahlo, sa môžu objaviť obavy, strach a pocity bezmocnosti, ktoré ovplyvnia kvalitu ich života. V súčasnosti na tinitus neexistuje liečba. Ako nadácia sa snažíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili výskum liečebných postupov a medzitým ponúkame podporu ľuďom, ktorí tým trpia," uviedol Paul Breckell z Action on Hearing Loss. 

Anglický DJ a producent Paul Oakenfold, ktorý spolupracuje s Action on Hearing Loss, nalieha na ľudí, aby nepodceňovali riziko hlasnej hudby, ktorú počúvajú, znížili si hlasitosť na prehrávačoch a nosili na koncerty chrániče uší. "Veľmi chcem, aby počúvanie hudby bolo bezpečné a nalieham na milovníkov hudby, aby na koncerty nosili chrániče a vyhýbali sa nebezpečne vysokej hlasitosti pri počúvaní osobných hudobných prehrávačov. Zaobstaraním si pekne vyzerajúcich slúchadiel, ktoré odvádzajú zvuk, znižujete riziko poškodenia uší a toho, že vás začne trápiť hučanie v ušiach ako následok počúvania nadmerne hlasnej hudby. To predsa nikto nechce," povedal Oakenfold. 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona