Nepríjemné zistenie: Vírus Zika u dospelých nie je tak neškodný, ako si ľudia mysleli

NETKY.SK • 19 August 2016, 14:54 • 2 min
Nepríjemné zistenie: Vírus Zika u dospelých nie je tak neškodný, ako si ľudia mysleli

NEW YORK - Americkí vedci na čele s Josephom Gleesonom z The Rockefeller University zistili, že vírus Zika dokáže v mozgu dospelých myší napádať špeciálne bunky, ktoré sa podieľajú na učení a pamäti. Ide o neurálne kmeňové bunky, ktoré tento vírus napáda aj v prípade plodov, čo má za následok vážne poruchy, ako je napríklad mikrocefália.

slovakia

left justify in out

Išlo o vôbec prvú štúdiu, v ktorej odborníci zisťovali, či tento vírus dokáže napádať neurálne kmeňové bunky aj u dospelých myší. Gleeson s kolegami nainfikovali myši Zikou a následne preskúmali ich mozgy, aby zistili, ako ich infekcia ovplyvnila. Tá sa prejavila najmä v hipokampe, kde vírus zničil neurálne kmeňové bunky.

 

"Na základe našich výsledkov sa domnievame, že keď sa dospelý človek infikuje vírusom Zika, nie je to také neškodné, ako si ľudia myslia," vyhlásil Gleeson s tým, že výsledky tohto výskumu sú zatiaľ iba predbežné a nemusia automaticky znamenať, že rovnako dokáže vírus Zika ovplyvňovať mozgovú činnosť aj u človeka. Na to sú potrebné ďalšie štúdie, pričom vedci chcú otestovať aj iné kmene vírusu a ich vplyv na mozog v iných štádiách infekcie.


Iní vedci však už publikovali odborné práce o tom, že Zika dokáže u niektorých pacientov spôsobiť vážne ochorenia ako encefalitída, meningitída alebo myelitída.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies