Nepríjemná situácia v Komárne pokračuje: Dunaj stále stúpa!

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 10:41 • 2 min
Nepríjemná situácia v Komárne pokračuje: Dunaj stále stúpa!

KOMÁRNO – Protipovodňové práce v Komárne pokračujú. Monitorovať budú hrádze a podľa potreby ukladať vrecia s pieskom na miesta priesakov. Agentúru SITA o tom informoval nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky.

slovakia

left justify in out

Kulmináciu očakávajúdnes okolo obeda. Dunaj v Komárne dosiahol včera o 21:30 výšku 869 centimetrov. Protipovodňový betónový múr v meste je vysoký 940 centimetrov, čiže má ešte rezervu.

Ako informuje mesto Komárno na svojej internetovej stránke, stúpanie vody sa spomalilo na približne dva centimetre za hodinu. „Mestom sa šíri nová fáma o odstavení pitnej vody. Dodávateľ pitnej vody firma Komvak vykonala všetky potrebné opatrenia a žiadna odstávka z dôvodu veľkej vody nie je plánovaná,“ konštatuje mesto. Výsledky kontroly kvality pitnej vody ukázali, že je nezávadná. 

Prednosta obvodného úradu Nitra dnes vyhlásil pre povodne mimoriadnu situáciu v územnom obvode Nitrianskeho kraja. Mimoriadna situácia platí od 8:30 a potrvá až do odvolania. Minister životného prostredia Peter Žiga dnes vydal pokyn pre pracovníkov na vodnom diele v Gabčíkove, aby púšťali menej vody do starého koryta Dunaja a začali viac vody zadržiavať na vodnom diele Čunovo a Gabčíkovo. „Máme klasické spätné vzdutie, ktoré býva v takýchto situáciách, Váh nevie pretlačiť toľko vody do Dunaja ako za normálnych okolností,“ povedal Žiga. Prietok v starom koryte Dunaja momentálne znižujú každú hodinu o sto metrov kubických za sekundu. „Ak sme v čase kulminácie púšťali 7 200, tak teraz každú hodinu púšťame o sto kubíkov menej. Mali by sme sa dostať niekde na 5 000 kubíkov v sobotu alebo počas víkendu,“ uviedol minister.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies