Nepredpokladá, že sa ceny plynu pre domácnosti v roku 2010 budú meniť

NETKY.SK • 19 August 2010, 12:28 • 2 min
Nepredpokladá, že sa ceny plynu pre domácnosti v roku 2010 budú meniť

Nepredpokladá, že sa ceny plynu pre domácnosti v roku 2010 budú meniť

slovakia

left justify in out

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík nepredpokladá, že ceny zemného plynu pre domácnosti a pre výrobcov tepla pre domácnosti sa v roku 2010 budú meniť.
"V roku 2010 úrad nepredpokladá, že by z vlastnej vôle začal cenové konanie o zmene ceny zemného plynu pre domácnosti, a to preto, že na to ešte nie je dôvod. Vývoj výmenného kurzu medzi eurom a dolárom sa pomerne dobre stabilizoval. V tomto roku určite nepredpokladáme zmenu," uviedol dnes na brífingu Holjenčík.
Pripomenul, že spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a.s., Bratislava 30. júna 2010 doručila na ÚRSO návrh na zmenu rozhodnutia o cenách za dodávku plynu pre domácnosti a dodávku plynu pre výrobcov tepla pre domácnosti, kde požadovala úpravu tzv. variabilnej sadzby ceny od 1. septembra 2010. "V tarife D1 by sa mesačný poplatok za plyn zvýšil o 11,32 %, v tarife D2 o 23,66 % a v tarife D3 o 25,52 %. Zvýšenie priemernej ceny pre výrobcov tepla pre domácnosti by predstavovalo 30,23 %," informoval.
Úrad podľa neho zistil, že predložené návrhy zo strany SPP neboli pri podaní úplné. SPP väčšinu požadovaných podkladov následne doplnil, ale nepredložil jeden zo závažných podkladov - doklad, ktorý by preukazoval schválenie návrhu na zmenu cenového rozhodnutia valným zhromaždením podľa zákona z roku 2008. Podľa tohto zákona môže totiž obchodná spoločnosť podať návrh na úpravu ceny na ÚRSO iba na základe uznesenia valného zhromaždenia firmy.
"Úrad preto rozhodnutiami z 18. augusta 2010 predložené návrhy na zmenu ceny plynu zamietol a cenové konanie zastavil," spresnil. Ešte počas neukončených cenových konaní bol na ÚRSO 4. augusta 2010 doručený z SPP ďalší návrh na zmenu rozhodnutia pre dodávku plynu pre domácnosti a pre výrobcov tepla pre domácnosti.
SPP v novom cenovom konaní požadoval úpravu ceny plynu od 1. októbra 2010, respektíve od 1. novembra 2010. V tomto návrhu požadoval zvýšenie v tarife D1 o 9,77 %, v tarife D2 o 20,42 %, v D3 o 22,25 %. Priemerná cena zemného plynu by takto stúpla o 21 % a pre výrobcov tepla pre domácnosti približne o 26,59 %. SPP opäť nepredložil schválenie cenového návrhu valným zhromaždením. "Dôvody na zastavenia cenového konania boli teda evidentné," dodal predseda ÚRSO.
Úrad podľa Holjenčíka neschválil návrhy na zvýšenie cien plynu nielen pre ich procesné nedostatky. SPP v cenových návrhoch podľa Holjenčíka zároveň uvádza, že "pri nezmenených cenách za dodávky plynu pre domácnosti v roku 2010 bude vytvárať akési enormné straty". Podľa šéfa ÚRSO v rámci rokovaní SPP predkladal úradu údaje nielen o uvedených stratách za rok 2010, ale aj údaje o tzv. systémových stratách, ktoré spoločnosť vraj vytvára od roku 2008. "V tejto súvislosti aj v kontexte na dosiahnutý hospodársky výsledok spoločnosti SPP je potrebné uviesť, že úrad vníma deklarované straty inak. Vníma ich iba ako znížené výnosy," spresnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona