Nepoučiť sa z minulosti by bol neodpustiteľný hriech

NETKY.SK • 16 November 2013, 14:10 • 2 min
Nepoučiť sa z minulosti by bol neodpustiteľný hriech

BRATISLAVA - Podľa Ivana Gašparoviča spomíname na tých, ktorí sa zmeny v roku 1989 nedožili, na popravených a umučených väzňov minulého režimu a aj na tých, ktorí prežili, ale boli obeťami podriaďovania sa moci.

slovakia

left justify in out

Obetí totalitného režimu je veľa a bolo veľa nezmyselných a nepochopiteľných dôvodov, prečo museli trpieť a zomierať. Minulosť sa však vrátiť nedá, ale nepoučiť sa z nej by bol neodpustiteľný hriech. Vyhlásil to dnes prezident SR Ivan Gašparovič po tom, ako položil veniec počas pietnej spomienky venovanej pamiatke popravených a umučených politických väzňov komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni.

"Sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou, sloboda je aj zodpovednosť, a preto konajme všetci zodpovedne," apelovala hlava štátu. Podľa Gašparoviča v týchto dňoch spomíname na tých, ktorí sa revolučnej zmeny v roku 1989 nedožili, na popravených a umučených väzňov minulého režimu a aj na tých, ktorí síce prežili, ale boli obeťami podriaďovania sa moci. "Spomínane na rodiny a priateľov výnimočných mužov a žien, ktorí boli prenasledovaní, obratí o majetok, stratili právo na slušnú prácu a právo študovať. "Totalitný režim bol v tomto dôsledný, veď iba šírením strachu mohol prežiť toľké desaťročia," zdôraznil prezident.

Prítomných upozornil, že nespomíname len kvôli sebe, ale o minulosti hovoríme nahlas najmä kvôli mladej generácii. "Všetci, čo sme sa dožili dnešných dní, nesmieme zabúdať na krušné časy neslobody a sme povinní spomínať na obete, na aktívnych odporcov totality, obete zmanipulovaných procesov, obete náboženského prenasledovania, pokusov o útek za železnú oponu a obete strelieb počas okupácie," dodal.

Minister obrany Martin Glváč je presvedčený, že 24 rokov po revolúcii berieme niektoré veci absolútne samozrejme. "Či sú to všetky demokratické výdobytky ako možnosť cestovania či náboženskej slobody. "Revolúcia neprišla len tak sama. Každoročne sa tu stretávame s ľuďmi, ktorí spomínajú na všetky utrpenia. Preto je dobré, že 17. november je štátny sviatok, aby sa aj ďalšie generácie dozvedeli, čo sa dialo, aký tu bol život a vážili si viac, čo tu máme dnes," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona