Nepotrebné bicykle rozdali Rómom

NETKY.SK • 13 August 2017, 11:37 • 2 min
Nepotrebné bicykle rozdali Rómom

POPRAD – Občianske združenie Vlk, ktorý nikdy nespí, známe spustením zdieľaných Žltých bicyklov v Kežmarku, dalo opäť druhú šancu starým bicyklom. Tentokrát viac ako stovku venovalo Rómom z osady v obci Ľubica susediacou s mestom Kežmarok.

slovakia

left justify in out

„Od ľudí sme dostali veľa bicyklov v rámci programu Druhá šanca starým bicyklom, ktorý sme realizovali pred dvoma rokmi.

Niektoré sme spojazdnili, no asi dvesto bicyklov nám doteraz ležalo v dielni a zaberalo miesto. Povedali sme si, že ich rozdáme, aby slúžili spoločnosti ďalej. Najprv sme zorganizovali akciu Blší cyklotrh, kto chcel, tomu sme dali bicykle, či komponenty. Ďalšie sme darovali ľuďom z rómskej osady,“ vysvetlil predseda združenia Dominik Jakub.

Vyzbierané bicykle v rámci kampane plánovalo združenie opraviť a dať do obehu ako zdieľané Žlté bicykle. „Chceli sme z nich vyskladať funkčné bicykle, hoci aj z troch jeden. Bola to hypotéza, prax ukázala, že je to hlúposť, lebo takéto bicykle sa rýchlo kazili, ich prevádzka i údržba bola komplikovaná. Niektoré bicykle sme ale opravili, dokúpili sme aj komponenty,“ uviedol ďalej Jakub. Bicykle, ktoré by už svoje uplatnenie v programe Žltých bicyklov nenašli, sa tak združenie rozhodlo rozdať v osade. „Ukázali sme miestnym, ako ich opraviť a poskytli sme im na to aj náradie a náhradné diely, pomáhali sme im. Počas dvoch dní sme rozdali 106 bicyklov, ešte v ten deň sme ich videli na nich jazdiť,“ dodal predseda združenia, ktorý tvrdí, že chceli pomôcť chudobnejším. „Nemali také šťastie ako my, pochádzajú z rómskej osady a svoj pôvod si nikto nevyberá. Generačná chudoba je niečo, čo funguje bez ohľadu na farbu pleti, nie je to rasou, či tým, že sú Rómovia,“ poznamenal.

Združenie darovalo 64 bicyklov, ktoré mali väčšie či menšie problémy, no boli opraviteľné, prípadne sa dal z dvoch spraviť jeden pojazdný. 42 bicyklov bolo učených na náhradné diely a do kovošrotu. To, že by aj ďalšie bicykle, ktoré darovali do osady, skončili v kovošrote, sa Jakub neobáva. „Rómovia obchádzajú kovošroty a bicykle z nich vykupujú. Viem to, keďže kovošroty som obchádzal aj ja s podobným zámerom. Dnes ich stretávam v Ľubici, keďže bývam pri ceste v smere do osady, zdravia ma aj v Kežmarku a vidím, že jazdia na bicykloch od nás. Tie bicykle prešli niekoľkokrát mojimi rukami, pamätám si ich,“ vysvetlil.

Cieľom OZ Vlk, ktorý nikdy nespí je popularizácia bicykla ako dopravného prostriedku a vysvetliť širokej verejnosti slovné spojenie zdieľané bicykle. „Nehovoríme toľko o bicykloch kvôli budúcim generáciám, ale kvôli sebe, lebo chceme žiť v meste, ktoré je pre život zdravšie, lepšie, krajšie,“ uviedol Jakub.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies