Neposlušných poslancov by mala vyviesť parlamentná stráž

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:55 • 2 min
Neposlušných poslancov by mala vyviesť parlamentná stráž

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR sa možno čoskoro budú opäť zaoberať zriadením parlamentnej stráže, ktorá by mala riešiť poslanecké excesy v rokovacej sále.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu NR SR Miroslava Číža zo Smeru-SD je stráž opäť v hre. "Musí to byť v súdnej sieni, v každej sieni, kde môže vniknúť konflikt. Neexistencia takéhoto nástroja znamená, že sa môže blokovať parlament. Je to dôležité pre prípad konfliktnej situácie," vysvetlil pre TASR Číž.

 

Naposledy chcel Smer-SD zriadiť parlamentnú stráž v roku 2013, napokon od zámeru ustúpil. Stráž by mohla napríklad vyviesť poslanca z rokovacej sály, pokiaľ by hrubo porušoval poriadok. Dnes totiž možno poslanca vykázať z rokovacej sály, ale ak neuposlúchne, nikto ho nemôže vyviesť. Aj tento problém by mala riešiť novela Rokovacieho poriadku NR SR, ktorú majú parlamentné strany opäť pripravovať. O tom, ako pripraviť zmeny rokovacieho poriadku aj zákona o konflikte záujmov, by mali hovoriť strany tento týždeň na poslaneckom grémiu.

 

Zmena "rokováku" by mala riešiť aj neustále prerokovávanie tých istých návrhov, ktoré predkladatelia pred hlasovaním sťahujú a posúvajú z jednej schôdze na druhú. Čoraz častejšie sa tak stáva, že poslanci na každej schôdzi diskutujú o tých istých návrhoch s tými istými alebo podobnými argumentmi, ale bez výsledku, keďže o nich nenechajú hlasovať.

 

"Myslíme si, že ide o zneužitie práva, aj keď teda pristupujeme k tomu citlivo, lebo Smer-SD je neustále obviňovaný z toho, že je valec," povedal pre TASR Číž. Dodal, že v súčasnosti už majú s takýmito praktikami problém nielen v Smere-SD, ale aj v opozičných stranách. "Tak zdá sa, že sa vytvára atmosféra, že by sme sa mohli korektne politicky dohodnúť na riešení situácie. V súčasnosti to už začína vážne ovplyvňovať fungovanie parlamentu a treba to riešiť," doplnil Číž.

 

Nepovedal, či sa Smer-SD pohráva aj s myšlienkou zaviesť prísnejšie časové obmedzenia vystúpení. Pripomenul, že možnosť skrátiť vystúpenia je aj v súčasnom rokovacom poriadku. "Ale my to nevyužívame. Veríme, že má fungovať samoregulácia poslanca. Že poslanec má vnímať, že toto fórum nie je na zneužívanie. Snažíme sa riešiť veci čo najmenej konfrontačne," tvrdí Číž.

 

V prípade novely zákona o konflikte záujmov ide napríklad o úpravu majetkových priznaní verejných funkcionárov. Politické strany dali pred minulými parlamentnými voľbami sľub, že majetkové priznania budú podrobnejšie. Dosiaľ ho nesplnili. Novela zákona je pritom pripravená, zhodli sa na nej všetky parlamentné strany. Než návrh stihli spolu predložiť, Smer-SD od neho odstúpil. Opozícia ho napokon predložila, ale neprešiel. Pri poslednom pokuse ho stiahla, keďže by mali prísť ďalšie rokovania aj s vládnym Smerom-SD.

 

Poslanci by mali hovoriť nielen o novelách rokovacieho poriadku a zákona o konflikte záujmov, ale aj o zákone o poslancoch a kódexe poslanca. Aj o týchto právnych normách a ich príprave sa má hovoriť na poslaneckom grémiu. "Chceme sa spýtať, aký spôsob opozícia navrhuje. Či máme predložiť návrhy my a oni sa vyjadria, alebo sa chcú podieľať aj na príprave východiskového materiálu a bude to spoločná aktivita," uzavrel Číž. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies