Nepokúšajte sa za každú cenu samostatne likvidovať požiar

NETKY.SK • 17 Október 2012, 08:43 • 2 min
Nepokúšajte sa za každú cenu samostatne likvidovať požiar

Nepokúšajte sa za každú cenu samostatne likvidovať požiar - Radíme Takmer polovica (46%) obetí požiarov na Slovensku vlani zahynula v dôsledku intoxikácie splodinami horenia. Aj preto je dôležité pri vypuknutí požiaru pamätať si niekoľko základných pravid

slovakia

left justify in out

img

Takmer polovica (46%) obetí požiarov na Slovensku vlani zahynula v dôsledku intoxikácie splodinami horenia. Aj preto je dôležité pri vypuknutí požiaru pamätať si niekoľko základných pravidiel, ktorými sa treba v takejto situácii riadiť.
      Primárne je podľa hasičov dôležité zachovať pokoj a nepodliehať panike. "Najskôr je nutné chrániť životy a zdravie občanov, až potom majetok," zdôrazňuje hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová.
      Hasiči tiež upozorňujú, že ľudia by sa nemali pokúšať za každú cenu likvidovať požiar samostatne. Vždy je potrebné nahlásiť takúto situáciu hasičom na číslo 150, prípadne 112.
      "V zadymenom priestore hrozí intoxikácia splodinami horenia. Držte sa pri zemi a dýchacie cesty si chráňte navlhčenou rúškou z textílie," radí tiež Jančovičová. Horiaci objekt je nevyhnutné opustiť čo najskôr, ak však požiar iba zadymil chodbu, je lepšie ostať v byte.
      Pamätať pri požiari treba aj na hrozbu, ktorú predstavuje výťah. Jeho šachta totiž v takej situácii funguje ako komín, najmä pri pivničných požiaroch. Zároveň môže dôjsť k výpadku elektrického prúdu a človek môže ostať vo výťahu uväznený.
      V minulom roku bolo pri požiaroch na Slovensku usmrtených 56 osôb a 267 ľudí utrpelo zranenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona