Nepokoje z egyptských ulíc sa preniesli do univerzitných mestečiek: 29 ranených

NETKY.SK • 30 September 2013, 09:32 • 2 min
Nepokoje z egyptských ulíc sa preniesli do univerzitných mestečiek: 29 ranených

KÁHIRA - Najmenej 29 zranených si v nedeľu v rôznych častiach Egypta vyžiadali potýčky medzi znepriatelenými skupinami študentov, z ktorých niektorí boli vyzbrojení strelnými zbraňami a zápalnými fľašami.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters v súvislosti s tým konštatuje, že nepokoje medzi odporcami a prívržencami armádou zosadeného prezidenta Muhammada Mursího sa po začatí akademického roku presunuli z ulíc aj do univerzitných mestečiek. Štátne médiá a bezpečnostné zdroje v noci nadnes informovali o najmenej troch kampusoch, kde došlo k potýčkami medzi znepriatelenými tábormi študentov. Reuters spresňuje, že v areáli káhirskej univerzity Ajn Šams bolo pri nich zranených najmenej 12 ľudí. Ďalších 15 utrpelo zranenia počas bitky na univerzite Zakázík, pričom príslušníci oboch táborov boli vyzbrojení strelnými zbraňami a Molotovovými koktailmi. Dvaja ľudia boli zranení pri nepokojoch v meste Tanta ležiacom v delte Nílu. 

Vládny denník al-Ahram okrem toho informoval, že na severovýchodnom predmestí Káhiry neznámy páchateľ ostreľoval skupinu študentovi, ktorí pochodujúc ulicami vykrikovali hesla proti armáde a na podporu Mursího - ten na miestnej univerzite vyučoval technické predmety.

Nová vlna nepokojov v Egypte vypukla po 3. júli, keď armáda po sérii masových demonštrácií zosadila Muhammada Mursího z funkcie prezidenta, čo však vyvolalo pouličné protesty prívržencov islamistického hnutia Moslimské bratstvo. Zásahy bezpečnostných zložiek i súdov síce medzičasom výrazne obmedzili činnosť hnutia, ale jeho prívrženci naďalej protestujú proti súčasnej situácii v Egypte a zdá sa, že kampaň proti súčasnej vláde a armáde sa z ulíc presunula na univerzity, ktoré sú v Egypte tradične jednými z centier islamistických a politických aktivít.

Moslimské bratstvo čelí v súčasnosti najzložitejšiemu obdobiu vo svojich 85-ročných dejinách, keďže mnohí z jeho lídrov v Egypte sú väznení, desiatky prívržencov prišli počas demonštrácií o život alebo boli zranení a úrady výrazne obmedzili činnosť hnutia, jeho organizácií a nadácií a jemu naklonených médií.

Velenie armády avizovalo, že súčasťou plánu na upokojenie politickej situácie v krajine budú aj parlamentné voľby. Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Nabíla Fahmího na pôde OSN súčasná prechodná fáza by sa mala skončiť na budúcu jar, keď dôjde k vystriedaniu lídrov dosadených do vládnych funkcií armádou po Mursího zvrhnutí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona