Nepokoje vo Švédsku postupujú aj do ďalších miest, intenzita však klesá

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 10:27 • 2 min
Nepokoje vo Švédsku postupujú aj do ďalších miest, intenzita však klesá

ŠTOKHOLM - Násilnosti, ktoré sa takmer pred týždňom začali na štokholmskom predmestí Husby, pokračovali aj v noci na sobotu. Šiesty deň násilnosti bol však najpokojnejší.

slovakia

left justify in out

Podpaľačstvo sa však objavilo v ďalších dvoch mestách - v Örebro horela škola a niekoľko áut, pričom skupina 25 mužov sa pokúsila zaútočiť na policajnú stanicu. Po polnoci sa však situácia upokojila. V meste Södertälje zase horela stará budova.

Najhoršou tak zostáva noc na piatok, keď v Štokholme podpálili najmenej deväť áut, dve školy a policajnú stanicu. Násilnosti sa odohrávali na severných aj južných predmestiach, kde žijú väčšinou rodiny utečencov. Predchádzajúcu noc privolali požiarnikov až k 90 prípadom. Celková situácia sa však dostáva do normálu aj vďaka posilám, ktoré si štokholmská polícia vyžiadala z iných miest. Pomohla aj aktivita dobrovoľníkov hliadkujúcich na uliciach. Polícia sa tak teraz môže sústrediť na hľadanie a zadržiavanie páchateľov. Doteraz ich zatkli 29. 

Násilnosti motivovalo zastrelenie staršieho muža políciou vo štvrti Husby, ktoré údajne nebolo dostatočne objasnené. Postupne sa však zmenili na sociálne nepokoje, keďže medzi rodinami prisťahovalcov rastie nezamestnanosť a nespokojnosť s ich situáciou. Násilnosti vyvolali debatu o asimilácii utečencov, ktorí tvoria až 15 percent populácie Švédska. To je symbolom výborného sociálneho zabezpečenia a otvorenosti. Obdobné protesty sa v uplynulých rokoch objavili aj v Paríži a Londýne, kde taktiež zaznamenali niekoľko obetí a rabovanie.

(SITA, rr),201305250022



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona