Nepokoje vo Fergusone ustávajú, v Kalifornii hromadne zatýkali

NETKY.SK • 27 November 2014, 22:25 • 2 min
Nepokoje vo Fergusone ustávajú, v Kalifornii hromadne zatýkali

FERGUSON - Napätie v americkom meste Ferguson, ktorým dve noci po sebe otriasali nepokoje s rasovým podtónom, sa vo štvrtok začalo uvoľňovať a protesty utíchajú aj v iných častiach USA, kam sa rozšírili po tom, ako vyviazol bez obvinení belošský policajt zodpovedný za usmrtenie mladého černocha.

slovakia

left justify in out

Na upokojení sa zrejme podpísalo to, že Američania vo štvrtok oslavujú sviatok vďakyvzdania, ako aj zimné počasie, pre ktoré mnohí radšej zostávajú doma. Polícia vo Fergusone, kde násilie vypuklo ešte v auguste, vo štvrtok hlásila zadržanie dvoch osôb, nezaznamenala však žiadne väčšie mimoriadnosti.

 

Počas predošlých dvoch nocí vo Fergusone zadržali vyše 100 ľudí a použila slzotvorný plyn proti davom výtržníkov, ktorí podpaľovali budovy a rabovali obchody. Na demonštráciách v kalifornskom Los Angeles a Oaklande pritom polícia za posledné dva dni zadržala približne 500 ľudí. Zadržanie siedmich osôb hlásili aj z New Yorku, kde demonštranti narúšali sviatočný sprievod v uliciach Manhattanu. 

 

Nepokoje vo Fergusone na okraji metropoly St. Louis vypukli nanovo po tom, ako takzvaná veľká porota v pondelok rozhodla, že belošský policajt, ktorý v auguste zastrelil 18-ročného neozbrojeného černocha, nebude čeliť trestnému stíhaniu. Guvernér štátu Missouri Jay Nixon už v týždňovom predstihu vyhlásil výnimočný stav a povolal okolo 2200 príslušníkov Národnej gardy, zatiaľ čo krátko po zverejnení pondelňajšieho rozhodnutia vyzýval obyvateľov na upokojenie prezident Barack Obama.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies