Nepokoje v Štokholme sa rozšírili do ďalších štvrtí

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 12:37 • 2 min
Nepokoje v Štokholme sa rozšírili do ďalších štvrtí

ŠTOKHOLM - Násilnosti, ktoré sa pred troma dňami začali na predmestí Štokholmu Husby, sa v noci na stredu rozšírili aj do ďalších častí mesta.

slovakia

left justify in out

Skupiny mladých, väčšinou z rodín prisťahovalcov, podpálil najmenej 30 áut, rozbíjali výklady, demolovali obchody a zapálili škôlku aj kultúrne centrum sídliace v budove z 19. storočia. Ako informoval policajný hovorca Kjell Lindgren, na policajtov a požiarnikov hádzali kamene. Násilnosti sa odohrávali na šiestich predmestiach, kde žijú väčšinou imigranti. Polícia nakrátko zadržala sedem ľudí a jednu osobu zatkla pre podozrenie z podpaľačstva. Násilnosti vyvolalo zastrelenie staršieho muža políciou vo štvrti Husby, ktoré údajne nebolo dostatočne objasnené. Postupne sa však menia na sociálne nepokoje.

Husby vzniklo začiatkom 70. rokov v rámci programu Milión, výstavby lacných panelových domov pre nemajetnejších ľudí. Dnes je domovom pre približne 12-tisíc ľudí. Osemdesiat percent z nich však tvoria imigranti alebo ich potomkovia. Napriek úsiliu vlády patrí nezamestnanosť tunajších mladých ľudí medzi najvyššiu v celom Švédsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona