Nepokoje v Brazílii sa stupňujú, vláda mimoriadne zasadne

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 09:16 • 2 min
Nepokoje v Brazílii sa stupňujú, vláda mimoriadne zasadne

RIO DE JANEIRO - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová zvolala na piatok mimoriadne rokovanie pre neutíchajúce masové protesty, ktoré sa z Ria de Janeiro rozšírili do celej krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov sa do demonštrácií vo štvrtok zapojilo viac ako milión ľudí v asi stovke miest. Protesty sú sprevádzané násilím a vo štvrtok si vyžiadali aj obeť v podobe 18-ročného mladíka, ktorý zomrel po tom, ako ho po prelomení barikády zrazilo auto v štáte Sao Paulo.

Polícii sa vo štvrtok nedarilo udržať poriadok vo viacerých mestách. Na rozohnanie demonštrantov použila slzotvorný plyn a príslušníci zásahových síl do davu strieľali aj gumové projektily. V Riu de Janeiro vyšlo pred miestnu radnicu asi 300-tisíc ľudí, v hlavnom meste Brazília sa zase prevažne mladí ľudia pokúšali preraziť barikády a dostať sa do sídla ministerstva zahraničných vecí. 

Demonštrácie v celej Brazílii sa začali ešte minulý týždeň ako vzbura proti celoplošnému zvyšovaniu cestovného vo verejnej doprave. Samosprávy v najmenej štyroch mestách zareagovali prísľubom, že ceny vrátia na pôvodnú úroveň, čo už naznačujú aj politici v samotnom Sao Paule. Nie je však jasné, do akej miery tým upokoja situáciu, keďže pozornosť obyvateľov sa medzitým presunula na mnohé ďalšie problémy vrátane vysokých daní a neschopnosti vlády zabezpečiť obyvateľstvu služby v primeranej kvalite. Demonštrácie sú najmasovejšími v krajine za posledných 20 rokov a vážnosť situácie už uznala i prezidentka Rousseffová, ktorej vláda však zatiaľ neponúkla žiadne konkrétne riešenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies