Nepokoje na severe Afriky neovplyvnia rozširovanie EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2011, 08:36 • 2 min
Nepokoje na severe Afriky neovplyvnia rozširovanie EÚ

Nepokoje na severe Afriky neovplyvnia rozširovanie EÚ

slovakia

left justify in out

Eurokomisár pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle vylúčil, že by nepokoje na severe Afriky spomalili proces rozširovania Európskej únie. "Ja v tom nevidím žiadny priamy ani nepriamy vzťah," uviedol počas bratislavskej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC.
EÚ však podľa neho bude musieť na dianie v severoafrických krajinách reagovať. Zmeny budú zahrnuté do prebiehajúcej revízie susedskej politiky 27-členného bloku.
"Z prvých výsledkov tej strategickej reflexie nám vychádza, že budeme musieť k našim partnerom pristupovať ďaleko viac diferencovane, že budeme ďaleko viac zdôrazňovať potrebu podpory demokratických síl. Budeme chcieť, aby susedská politika nebola vzťahom medzi EÚ a autokratickými režimami v susedských krajinách, ale vzťahom medzi EÚ a občianskou spoločnosťou, medzi úniou a občanmi danej krajiny," uviedol Füle pre TASR.
Za dôležité označil schopnosť EÚ aj v rámci susedskej politiky prísť s technickou alebo finančnou pomocou krajinám, ako je Tunisko či Egypt, pokrývajúcou ich okamžité potreby. "Sme schopní adaptovať naše súčasné finančné inštrumenty tejto susedskej politiky takým spôsobom, že prostriedky pôjdu naozaj do tých programov, ktoré zodpovedajú predstavám a požiadavkám prechodných vlád, a prispejú k tomu, aby sa v krajinách uskutočnili slobodné voľby a aby aj takto bola upevnená demokracia a mohol byť nastolený politický pluralitný systém," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies