Nepokazme si Vianoce zbytočným stresom: Ako zvládnuť toto hektické obdobie?

NETKY.SK • 13 December 2018, 11:11 • 2 min
Nepokazme si Vianoce zbytočným stresom: Ako zvládnuť toto hektické obdobie?

Vianoce sú časom pokoja a lásky. Riadime sa tým?

slovakia

left justify in out

Poznáme to zrejme všetci. Koniec roka býva mimoriadne náročný, či už po pracovnej stránke, alebo v rámci príprav na najkrajšie sviatky. V zamestnaní sumarizujeme celý rok, robia sa veľké uzávierky, narýchlo sa riešia posledné nedokončené projekty a k tomu všetkému je treba zabezpečiť, aby si pod vianočným stromčekom každý našiel, po čom túžil a tiež, aby sa stoly prehýbali obľúbenými dobrotami. Toto sú faktory, ktoré nejedného z nás privádzajú do šialenstva a paniky. A pritom to má byť úplne o inom.

 

img

Zdroj: Unsplash

 

Vianoce sa často nazývajú sviatkami pokoja. Odkiaľ tento pojem vlastne pochádza, keď v posledných rokoch by sme ich mohli premenovať na sviatky stresu a nákupnej hystérie? Zrejme z minulosti, kedy ľudia žili síce skromnejšie, no pokojnejšie a dokázali sa tešiť z prítomného momentu. Vianoce ako také mali totiž za úlohu človeka „stíšiť“. Ľudia spomalili, sumarizovali si celý rok a viac ako inokedy sa venovali aj svojej duchovnej stránke. Boli s rodinou a priateľmi, tešili sa zo vzájomnej prítomnosti. Vidíme tu nejaké spoločné znaky s tým, čo žijeme dnes?

 

Vianoce sa zmenili. Už nie sú o pokoji a atmosfére, ale o veciach. Materiálnych veciach. Samozrejme, do určitej miery za to môže doba, v ktorej žijeme, no na druhej strane sme to stále my, kto to môže nejako ovplyvniť. Stresujete sa kvôli darčekom? Chcete každého obdarovať niečím hodnotným? Míňate na to množstvo financií, ktorých deficit budete doháňať niekoľko mesiacov? Prečo vlastne? Stačí si uvedomiť, že mnohí si na to v skutočnosti vôbec nepotrpia. Poteší aj milá maličkosť.

 

img

Zdroj: Unsplash

 

Podobne je to aj s nakupovaním potravín, vypekaním a varením. Zjednodušte si to. Skutočne pripravte len to, čo ste schopní skonzumovať, to čo máte radi. Nikto nepotrebuje desať druhov koláčov a tri rôzne šaláty. Namiesto toho si zájdite s rodinou či priateľmi na varené vínko niekam na trhy.

 

Vianoce by mali byť o láske, pozornosti a čase, ktorý si vzájomne darujeme. Buďme vďační za to, čo nás za uplynulý rok postretlo, za to dobré, ale aj zlé, pretože všetko nás posúva ďalej. Skúsme si nájsť chvíľku pre seba a precítiť to čaro, ktoré sa nám stratilo kdesi tesne za detstvom. Celé je to len o nás.

 

img

Zdroj: Unsplash



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies