Nepodmienečný trest pre vodiča sanitky

NETKY.SK • 11 September 2014, 14:34 • 2 min
Nepodmienečný trest pre vodiča sanitky

BANSKÁ BYSTRICA - Trest dva roky odňatia slobody nepodmienečne a zákaz šoférovania na štyri roky za dopravnú nehodu so smrteľnými následkami potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 40-ročného bývalého vodiča sanitky Dušana Redovjana z Veľkého Krtíša.

slovakia

left justify in out

Vodič rýchlej zdravotnej pomoci v apríli 2011 pri prejazde Vojenským výcvikovým priestorom Lešť zavinil haváriu sanitky, na následky ktorej zomrel prevážaný pacient a spolujazdkyňa záchranárka.

 

Sanitka prevážala z Veľkého Krtíša do banskobystrického kardiocentra 79-ročného pacienta. Vozidlo si cestu skrátilo cez Vojenský výcvikový priestor Lešť, pretože stav pacienta sa zhoršil. V časti Kobola pri prechádzaní pravotočivou zákrutou dostalo vozidlo Volkswagen Transporter šmyk, zišlo mimo vozovky a niekoľkokrát sa prevrátilo. Pri nehode sa ťažko zranili 43-ročná záchranárka Marta a 79-ročný pacient Jozef. Pretože neboli pripútaní, pri havárii ich oboch z vozidla vymrštilo. Záchranárku transportovala letecká služba do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, ale zraneniam podľahla. Pacient Jozef zomrel po prevoze do nemocnice vo Zvolene. 

 

Vodiča Redovjana odsúdil Okresný súd vo Zvolene za prečin usmrtenia z nedbanlivosti na dva roky odňatia slobody nepodmienečne a na štyri roky mu zakázal viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu. Redovjan tvrdil, že jazdil opatrne, ale havária sa stala pre technickú chybu na vozidle. Znalci však technický problém nezistili. Vyhlásili, že sa nehode stala pre nesprávnu techniku jazdy vodiča. Sanitné vozidlo Volkswagen Transporter patrilo spoločnosti Falck Záchranná Košice. 
Redovjan sa voči prvostupňovému verdiktu odvolal s tým, že znalecký posudok z odboru dopravy je nedokonalý. Požadoval vec vrátiť na doplnenie dokazovania s tým, že súd priberie do konania znalecký ústav. Odvolací senát vodičov návrh odmietol a prvostupňový verdikt potvrdil. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné. Na nástup do výkonu trestu vyzve Redovjana prvostupňový súd. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies