Nepodmienečné tresty za marihuanu pre dvoch bratov z obce Utekáč

NETKY.SK • 6 December 2016, 15:11 • 2 min
Nepodmienečné tresty za marihuanu pre dvoch bratov z obce Utekáč

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečné tresty odňatia slobody potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici za drogový zločin a nedovolené držanie zbrane a streliva pre dvoch bratov z obce Utekáč, časť Krahulčovo v okrese Poltár. Pre 34-ročného Pavla Laššáka a pre jeho 31-ročného brata Petra to znamená päť rokov pobytu vo väzení s najvyšším stupňom stráženia.

slovakia

left justify in out

Bratia v apríli minulého roku si prostredníctvom internetu zadovážili semená rastliny konopa a zasadili do črepníkov. Vyrastené sadenice presadili na vybrané miesto asi kilometer od domu, v ktorom bývali. V septembri potom úrodu zobrali a vysušili. V januári 2016 pri domovej prehliadke polícia zaistila viac ako 630 gramov drogy marihuana, z ktorej bolo možné vyrobiť viac ako 1 260 obvykle jednorazových dávok. Pri domovej prehliadke polícia našla i malokalibrovú zbraň s puškohľadom a viac ako 80 nábojov, ktoré bratia držali bez povolenia. Tým Peter a Pavel spáchali obzvlášť závažný drogový zločin a zločin nedovoleného ozbrojovania v spolupáchateľstve.


Na Okresnom súde v Lučenci bratia vinu priznali a oľutovali. Senát to zohľadnil pri ukladaní trestu ako poľahčujúcu okolnosť a vymeral im každému po päť rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. V prospech bratov zavážilo, že drogu nepredávali, ale mali ju iba pre seba. Okrem toho k nižšiemu trestu prispelo, že v obci majú dobrú povesť a spoluobčania pri rozhodovaní o väzbe dali za nich spoločenskú záruku.


Voči verdiktu okresného súdu sa však odvolal prokurátor, podľa ktorého nebol dôvod ukladať trest pod sadzbu 10 až 15 rokov. Odvolací súd označil rozhodnutie prvostupňového senátu za správne, trest za dostatočný a odvolanie prokurátora zamietol. Predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu.
Rozhodnutie je právoplatné.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona