Nepočujúci žiadajú umožniť im zúčastňovať sa na kultúrnom živote

NETKY.SK • 30 November 2013, 18:27 • 2 min
Nepočujúci žiadajú umožniť im zúčastňovať sa na kultúrnom živote

TRNAVA - Nepočujúci žiadajú umožniť im zúčastňovať sa na kultúrnom živote.

slovakia

left justify in out

Špeciálny seminár riešil v týchto dňoch problémy nepočujúcich a nedoslýchavých ľudí. Na medzinárodnom stretnutí v Trnave, ktorého hlavným organizátorom bola Trnavská asociácia sluchovo postihnutých (TASPO), vystúpilo viacero domácich i zahraničných odborníkov. Účastníci si vymenili cenné skúsenosti, informoval TASR riaditeľ úradu TASPO Jaroslav Cehlárik.

"Hlavným dôvodom konania seminára s názvom Doplniť chýbajúcu mozaiku špecifikácie komunity nepočujúcich do celku v oblasti kultúry bolo na jednej strane poukázať na súčasný stav v možnostiach nepočujúcich a nedoslýchavých osôb zúčastňovať sa na kultúrnom živote spoločnosti. Na druhej strane konštatovať minimálnu podporu štátu v rozvoji vlastnej kultúry nepočujúcich," uviedol riaditeľ s tým, že významní nepočujúci hostia zo zahraničia prezentovali, ako to funguje u nich, ako sa im darí odbúravať bariéry pre ľudí s poruchou sluchu v kultúrnom živote.

Podľa Cehlárika na Slovensku pretrvávajú problémy, občania s poruchou sluchu majú obmedzené možnosti začleniť sa do kultúrneho života v spoločnosti. "Majú málo možností vybrať si a navštevovať kultúrne programy, ktoré ponúkajú širokej verejnosti rôzne kultúrne inštitúcie kvôli komunikačnej a informačnej bariére," konštatoval. Dodal, že nedostatky spočívajú v tom, že sluchovo postihnutí nemôžu rozumieť ani zachytiť, čo sa práve deje na javisku, alebo o čom hovorí sprievodca v galérii. "Do pozornosti dávame Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, ktorý Slovensko už ratifikovalo a kde sa v článku 30 uznáva, že zmluvný štát sa bude snažiť odstrániť bariéry, ako aj zabezpečiť podmienky prístupnosti aj v kultúrnej oblasti, aby sa občania so zdravotným postihnutím mohli rovnocenne zúčastňovať kultúrneho a spoločenského života," pokračoval.

Na základe toho TASPO hľadá cestu, ako postupovať pri odstraňovaní bariér. Asociácia má veľký záujem spolupracovať s kultúrnymi inštitúciami pri odstraňovaní problémov pre nepočujúcich a nedoslýchavých občanov. "Pilotný projekt prebieha v Trnavskom samosprávnom kraji, pričom neskôr chceme postupne tento projekt a model riešenia rozšíriť na celom Slovensku, aby sa skúsenosti uplatnili vo všetkých krajoch na Slovensku," ozrejmil riaditeľ. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies