Neplodnosť u žien často spôsobuje syndróm polycystických vaječníkov

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 13:28 • 2 min
Neplodnosť u žien často spôsobuje syndróm polycystických vaječníkov

BRATISLAVA - Jednou z najčastejších príčin neplodnosti u žien je syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), ktorý sa prejavuje nepravidelným menštruačným cyklom, vyrážkami, výraznejším ochlpením, vypadávaním vlasov, nepokojom či depresiami.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede o tom informovala gynekologička a pôrodníčka Michaela Grossová, podľa ktorej trpí PCOS päť až dvadsať percent žien v produktívnom veku, pričom polovica z nich ani len netuší, že ho má. U žien s PCOS dochádza k zástave ovulácie. Vajíčka, ktoré sa tvoria vo vaječníkoch nedozrievajú, hromadia sa na jednom mieste a vytvárajú cysty. Na to, aby lekári dokázali stanoviť správnu diagnózu, musia ženy absolvovať sonografické vyšetrenie vaječníkov. Dôležitý je aj rozbor krvi.


„Niektoré ženy trpiace týmto ochorením majú menštruáciu len tri alebo štyrikrát do roka. To samo o sebe by malo vzbudiť pozornosť a prinútiť ženu vyhľadať lekára,“ zhodnotila spomínaná gynekologička. Ženy s polycystickými vaječníkmi majú často problémy s metabolizáciou jednoduchých cukrov a trpia nadváhou. Aj keď sa im občas podarí zhodiť pár kíl, váha im bez ohľadu na cvičenie či diétu nikdy neklesne pod určitú hodnotu a tuk sa drží najmä okolo pása a v spodnej časti brucha,“ dodala lekárka.

 

Medzi ďalšie symptómy polycystických vaječníkov patrí hrubší hlas, kožné výrastky na krku, pod pazuchami a v oblasti slabín či tmavé škvrny, ktoré sa môžu objaviť okrem spomínaných miest aj na vnútornej strane stehien, pätách a pod kolenami.

 

„Príčina polycystických vaječníkov ešte nie je dobre objasnená, preto liečime najmä príznaky ochorenia. Liečba je dlhodobá a spočíva v snahe o nápravu hladiny hormónov, čo sa deje užívaním hormonálnej antikoncepcie a antiandrogénov. Poruchy metabolizmu cukrov rieši diabetológ. Aj keď sú polycystické vaječníky najčastejšou príčinou neplodnosti, ak sa ochorenie zachytí včas, problémy s otehotnením riešia centrá asistovanej reprodukcie s pomerne veľkým úspechom, a to predpisovaním takých liekov a hormónov, ktoré stimulujú dozrievanie vajíčok a ovuláciu. Približne polovica týchto žien otehotnie po našej liečbe prirodzene. Ak sa to nedarí, nastupuje niektorá z metód asistovanej reprodukcie. Samotné oplodnenie sa robí niektorou z metód asistovanej reprodukcie,“ objasnila Grossová.


Za to, že pár nemôže počať dieťa, však nie vždy môže žena. „Príčinou neplodnosti je ženský problém v 30 percentách, čisto mužský je v ďalších 30 percentách. Dvadsaťpäť až tridsať percent predstavuje množstvo párov, kde je problém u oboch súčasne a 10 až 15 percent zostáva nevysvetliteľných,“ vyjadril sa urológ Oktavián Kuchárik.

 

„Interné faktory, ktoré sa podieľajú na zníženej plodnosti mužov, môžu byť charakterizované poruchami tvorby spermií, poruchami priechodnosti semenotvorných kanálikov a ejakulačnými dysfunkciami. No často sú na príčine aj externé faktory ako životný štýl a životné prostredie. Za hlavné príčiny sa považuje kontaminácia potravy, vody a vzduchu rôznymi chemickými látkami, ktoré pôsobia na endokrinný systém a ovplyvňujú vývoj semenníkov alebo narušujú sám o sebe citlivý genetický kód spermií,“ doplnil spomínaný lekár. Devastačný účinok na spermie majú aj narkotiká, alkohol a nikotín a ich pohyblivosť znižuje aj obezita, sedavé zamestnanie, tesné oblečenie či dokonca časté bicyklovanie.


Ak sa páru dlhšie nedarí počať potomka, ako prvá vyhľadá odbornú pomoc zvyčajne žena, čo je však podľa lekárov veľká chyba. Partneri by totiž mali problém riešiť spoločne. V prípade, ak sa im ani po návšteve lekára nedarí počať potomka prirodzenou cestou, môžu vyskúšať umelé oplodnenie. „Dnešná medicína vie pomôcť s počatím aj v prípadoch, ktoré ešte pred pár rokmi nemali skoro žiadnu šancu. Len netreba dlho čakať na to, že sa niečo spraví samo. To, čo treba, je čo najskôr vyhľadať pomoc lekára,“ dodal Kuchárik a zároveň upozornil, že od mája na Slovensku využívajú aj takzvanú magnetickú separáciu spermií, pomocou ktorej vyselektujú vitálne spermie a zvýšia tak úspešnosť otehotnenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona