Neplatenie faktúr má byť podľa OĽaNO trestným činom

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 15:24 • 2 min
Neplatenie faktúr má byť podľa OĽaNO trestným činom

BRATISLAVA - Neplatenie faktúr by sa podľa poslancov za OĽaNO Martina Fecka a Igora Matoviča malo stať trestným činom.

slovakia

left justify in out

Ak niekto nezaplatí faktúru do 30 dní po jej splatnosti, hoci má peniaze na jej vyplatenie, dopustí sa podľa novely Trestného zákona poslancov za OĽaNO trestného činu nevyplatenia faktúry definovaného ako prečin, za ktorý je možné potrestať páchateľa odňatím slobody až na tri roky. Na jeden až päť rokov môže ísť do väzenia páchateľ, ak spácha tento trestný čin a spôsobí ním väčšiu škodu, čiže aspoň 2 660 eur, z osobitného motívu alebo voči viac ako desiatim fyzickým osobám, ktoré podnikajú na základe živnostenského oprávnenia. Ak by páchateľ spôsobil značnú škodu, čiže aspoň 26 600 eur, potrestal by sa odňatím slobody na tri až osem rokov a v prípade spôsobenia škody veľkého rozsahu, čiže aspoň 133 000 eur, by sa páchateľ potrestal odňatím slobody na sedem až dvanásť rokov, navrhujú obyčajní ľudia.

 

"Návrhom zákona chceme chrániť celý podnikateľský sektor, ktorý v súčasnosti dopláca na nekalé obchodné praktiky, ktorých výsledkom je deformácia podnikateľského prostredia a finančná likvidácia poctivých podnikateľov. Štát sa dnes tvári, že chce cez veľké projekty naštartovať hospodársky rast. Avšak skutočnosť je taká, že štát riadne vypláca svoje záväzky napríklad za cestné stavby, avšak víťazné firmy následne odmietajú aj niekoľko mesiacov uhrádzať svoje záväzky voči svojim subdodávateľom," argumentujú Fecko a Matovič. Veľké firmy podľa nich dnes bežne súťažia v elektronických aukciách s veľmi nízkymi cenami, pričom vopred počítajú s tým, že za nevyplatenie faktúr voči malým subdodávateľom nebudú nijako trestne postihnutí. "Na druhej strane títo subdodávatelia majú veľmi obmedzené možnosti pri vymáhaní svojich faktúr súdnou cestou, s čím vopred niektoré podvodné firmy počítajú," uzatvárajú poslanci za OĽaNO. 

 

Novelu parlament prerokuje na júnovej schôdzi. Obyčajní návrh predložili už na májové zasadnutie parlamentu, neskôr ho z rokovania stiahli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona