Nepálsky horolezec Kami Rita zdolal najvyššiu horu sveta už po 27-krát

NETKY.SK • 17 Máj 2023, 10:30 • 2 min
Nepálsky horolezec Kami Rita zdolal najvyššiu horu sveta už po 27-krát

KÁTHMANDU - Nepálsky horolezec Kami Rita vystúpil v stredu po rekordný 27. raz na vrchol Mount Everestu.

slovakia

left justify in out

Nepálske úrady v stredu tiež informovali, že na Evereste zomrel vo výstupovom tábore moldavský horolezec a zisťujú ďalšie podrobnosti. Aktuálna horolezecká sezóna na najvyššej hore sveta si vyžiadala už päť obetí.

 

Kami Rita (53) bol rekordérom v počte výstupov od roku 2018, keď na Mount Everest vystúpil po 22. raz. Dovtedy sa o rekordný počet výstupov delil s ďalšími dvoma horolezcami z etnika Šerpov, ktorí však už ukončili kariéru. Ďalší Šerpa, Pasang Dawa (46), jeho rekord pokoril v nedeľu, keď dosiahol vrchol najvyššej hory sveta po 26. raz. Kami Rita prvýkrát vystúpil na 8848 metrov vysokú najvyššiu horu v roku 1994, keď pracoval pre komerčnú expedíciu. Odvtedy na vrchol Mount Everestu vystupuje takmer každý rok a niekoľkokrát viedol tzv. prvý tím, ktorý otvára cestu na najvyšší bod sveta. V roku 2019 vystúpil na vrchol dvakrát v priebehu šiestich dní.

 

img

Kami Rita sa narodil v himalájskej dedine Thame, z ktorej pochádza množstvo úspešných horolezcov. V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších vrcholov sveta. Tamojšie úrady tento rok vydali 478 povolení pre zahraničných horolezcov, pričom poplatok za výstup 11.000 dolárov je súčasťou celkových nákladov, ktoré sa pohybujú od 45.000 do 200.000 dolárov za cestu na jeden z himalájskych štítov. Horskí sprievodcovia sú zvyčajne etnickí Šerpovia, ktorí tvoria základ horolezeckého priemyslu v Nepále. Nesú obrovské riziko pri preprave vybavenia a jedla, upevňovaní lán či opravovaní rebríkov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies