Nepálska vláda: Potraviny a iná pomoc sú už dôležitajšie než hľadanie preživších

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 08:48 • 2 min
Nepálska vláda: Potraviny a iná pomoc sú už dôležitajšie než hľadanie preživších

KÁTHMANDU - Už nie hľadanie preživších v zrúcaninách a sutinách, ale doručenie potravinovej a ďalšej humanitárnej pomoci bude teraz v najbližších dňoch prioritou pre Nepál, spamätávajúci sa z nedávneho ničivého zemetrasenia.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA to dnes vyhlásil hovorca nepálskeho ministerstva vnútra, ktorý zároveň uviedol najnovšiu bilanciu obetí prírodnej katastrofy: 6621 mŕtvych a vyše 14.000 zranených. "Prioritou bude teraz doručenie potravín a inej humanitárnej pomoci, a to predovšetkým v najpostihnutejších okresoch, ako je Dolakhá či Sindhupalčok," povedal hovorca.

 

"Nájsť preživších sa budeme pokúšať jedine v prípade, keď budeme mať správy o tom, že by takáto možnosť bola reálna; myslím si totiž, že týždeň po zemetrasení nájsť v ruinách niekoho živého je už veľmi ťažké - bolo by to prekvapením," nechal sa počuť predstaviteľ nepálskeho ministerstva.

 

Podľa vládnych údajov vyslobodili miestne bezpečnostné oddiely i dobrovoľníci zo zahraničia spod spadnutých domov približne 800 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 z minulého víkendu bolo najtragickejším v Nepále za posledných 80 rokov. Podľa odhadov zničilo v severných častiach tejto himalájskej krajiny okolo 300.000 budov.

 

Policajné zdroje dnes bez spresnenia národnosti takisto uviedli, že medzi mŕtvymi je aj približne 50 cudzincov, väčšinou turistov a horolezcov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona