Nepálska vláda naliehavo žiada svet o viac pomoci, chýba všetko

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 13:21 • 2 min
Nepálska vláda naliehavo žiada svet o viac pomoci, chýba všetko

KÁTHMANDU - Hlavný sekretár nepálskej vlády a koordinátor záchrany Lila Mani Poudjal dnes požiadal medzinárodné spoločenstvo o naliehavé poskytnutie pomoci. Vyhlásil, že Nepálu chýba všetko od záchranárov až po elektrinu.

slovakia

left justify in out

"Žiadame o stany, textilný tovar, prikrývky, matrace a 80 rôznych druhov liekov... toto teraz zúfalo potrebujeme," povedal novinárom koordinátor, ktorého citovala tlačová agentúra AP. "Nemáme vrtuľníky, ktoré tak veľmi potrebujeme, ani odborníkov na záchranu uviaznutých ľudí," dodal.
     

Keď už ľudí vytiahnu z trosiek, potrebná je aj ďalšia pomoc, najmä ortopédov, neurológov, anestéziológov, chirurgov a záchranárov. "Apelujeme na zahraničné vlády, aby poslali tieto špecializované a vyškolené záchranárske tímy," vyhlásil Lila Mani Poudjal v nepálskej metropole Káthmandu.
     

Záchrannú operáciu spomaľuje aj skutočnosť, že mnoho pracovníkov - vodičov cisterien s vodou, zamestnancov elektrární, odpratávačov trosiek - "odišlo za svojimi rodinami a sú radšej s nimi, teda odmietajú pracovať", dodal hlavný sekretár nepálskej vlády.
     

Očividne vyčerpaný hovorca nepálskej armády dnes tiež informoval, že do záchranných operácií je zapojená takmer celá armáda so 100.000 vojakmi. "Deväťdesiat percent armády je na záchrannej a pátracej akcii. Naše úsilie zameriavame na záchranu ľudských životov," dodal hovorca.
     

Najväčšie obavy sú o tisíce obyvateľov v odľahlých, od sveta odrezaných, zničených horských dedinách, napríklad v okrese Gorkha. Tamojší obyvatelia nemajú žiadne potraviny ani prístrešia. Prišli odtiaľ správy, že v niektorých dedinách zničilo až 70 percent domov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies