Nepálska armáda zachránila 117 ľudí uviaznutých v odľahlých dedinách

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 09:20 • 2 min
Nepálska armáda zachránila 117 ľudí uviaznutých v odľahlých dedinách

KÁTHMANDU - Nepálska armáda zachránila 117 ľudí z troch odľahlých horských dedín severne od hlavného mesta Káthmandu, vrátane dvoch amerických občanov, ktorí pátrali po nezvestnom príbuznom. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa armády.

slovakia

left justify in out

Stopätnástich Nepálcov a dvoch Američanov evakuovali v pondelok z dedín Sjandžén, Kéndžing a Langtang, kde pri obrovskom zosuve pôdy a lavíne spôsobenej minulomesačným ničivým zemetrasením zahynuli stovky ľudí.

 

Všetci zachránení po zemetrasení uviazli v troch turistami obľúbených dedinách v okrese Rasuva, približne 60 kilometrov severne od Káthmandu. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 nastalo 25. apríla a zabilo najmenej 8046 ľudí, zranenia utrpelo ďalších vyše 17.800 osôb.

 

Séria lavín a nepriaznivé počasie v oblasti spomalili snahy armády dostať sa k tamojším obyvateľom, odrezaným od sveta.

 

"Z celého údolia Langtang zostala po lavínach len spúšť - kopy skál a snehu," povedal pre Reuters okresný predstaviteľ Uddhav Bhattaráí.

 

Neustále trvajúce riziko lavín donútilo úrady v nedeľu 10. mája prerušiť pátranie po približne 200 telách, ktoré sú zrejme ešte pochované pod skalami a snehom v dedine Langtang.

 

Zatiaľ, do pondelka tohto týždňa, tam našli celkovo 128 tiel.

 

Americkí občania zachránení v pondelok sa nachádzali v oblasti aj s nepálskym sprievodcom a priviezli ich do okresnej metropoly Dhunče - spolu s ďalšími zachránenými Nepálcami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies