Nepálčan Thapa dostal od FIFA za úplatky exemplárny trest, okrem dištancu zaplatí aj tisíce frankov

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:37 • 2 min
Nepálčan Thapa dostal od FIFA za úplatky exemplárny trest, okrem dištancu zaplatí aj tisíce frankov

ZÜRICH - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pokračuje v odhaľovaní korupcie, v pondelok vyniesla tresty proti prezidentom nepálskej a laoskej asociácie. Exemplárny dištanc na 10 rokov spolu s pokutou 20-tisíc švajčiarskych frankov dostal Nepálčan Ganeš Thapa, ktorý sa zaplietol do podplácania pri výbere ázijských delegátov do výkonného výboru FIFA v rokoch 2009 a 2011.

slovakia

left justify in out

Etická komisia konštatovala, že bývalý viceprezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC) "požiadal a aj prijal hotovosť od iného funkcionára, pričom peniaze použil na súkromné a rodinné účely". Thapa bol v podozrení z nekalej činnosti už po prevalení škandálu s prezidentom AFC Mohamedom bin Hammamom, ale napriek tomu si udržal v organizácii silné postavenie. Pred troma rokmi audit v CAF ukázal, že jeho syn Gaurav dostal v júli a auguste 2009 od Bin Hammam 100-tisíc amerických dolárov v hotovosti. Etická komisia FIFA nešpecifikovala mená osôb, od ktorých si Thapa vypýtal úplatok, do konania s ním nezahrnula ani vyšetrovanie nepálskych úradov, ktoré funkcionára podozrievajú zo sprenevery 6 miliónov USD zo zväzovej pokladnice.


Šéf Laoskej futbalovej federácie Viphet Sihačakr sa previnil podobným spôsobom ako Thapa, v roku 2011 si od nemenovanej osoby nechal zaplatiť hlas vo voľbách za člena exekutívy FIFA. Pykať bude dva roky a vymerali mu aj pokutu 40-tisíc švajčiarskych frankov. Príde tiež o členstvo v komisii FIFA pre rozvojové projekty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies