Nepál zasiahlo silné zemetrasenie: Hlásia zrútené budovy aj obete

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 09:45 • 2 min
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie: Hlásia zrútené budovy aj obete

KÁTHMANDU - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,9 zasiahlo dnes stredný Nepál a časti severnej Indie.

slovakia

left justify in out

Z nepálskej metropoly Káthmandu a okolitého husto obývaného údolia hlásia veľké škody, zrútené a poškodené budovy, a objavili sa aj správy o najmenej dvoch obetiach na životoch. Do hlavnej nemocnice v Káthmandu privážali desiatky ľudí so zlomeninami a ďalšími zraneniami. Odhady počtu zranených zatiaľ neboli k dispozícii.

 

 

V centre metropoly sa podľa svedkov zrútilo viacero budov vrátane stáročných chrámov, píše agentúra AP. V štátnom rozhlase vyzývali ľudí na zachovanie pokoja a varovali ich, aby ostali vonku vzhľadom na obavy z ďalších otrasov. Najsilnejší dotras mal asi hodinu po hlavnom zemetrasení magnitúdu 6,6.

"Všetci sú v uliciach, ľudia sa ponáhľajú do nemocnice," povedal reportér agentúry Reuters v Káthmandu. Fotografie zverejnené na internete zachytávali budovy v troskách, veľké trhliny pri cestách a znepokojených obyvateľov sediacich na uliciach s deťmi na rukách.

 

V severnej Indii zahynulo 15-ročné dievča, keď sa pri zemetrasení zrútil múr jej domu v dedine neďaleko hranice s Nepálom. Ďalšie dievča podľa nepálskeho rozhlasu zabila zrútená socha v parku neďaleko Káthmandu.

 

 

 

Otrasy pocítili až v indickej metropole Naí Dillí a ďalších mestách na severe Indie, no tiež v pakistanskom Láhaure či v Bangladéši. Podľa správ trvali viac než minútu. Medzinárodné letisko v Káthmandu vzhľadom na škody uzavreli, informovala agentúra DPA. Epicentrum sa nachádzalo 81 kilometrov severozápadne od Káthmandu v hĺbke 15 kilometrov, vyplýva z aktualizovaných údajov americkej geologickej služby USGS, ktorá magnitúdu revidovala z pôvodných 7,5 na 7,9.

 

V husto zaľudnenom údolí Káthmandu žije takmer 2,5 milióna obyvateľov, budovy sú tam často nekvalitné, dodáva AP.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies