Nepál zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie: Potvrdené sú štyri obete, India hlási dve

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:55 • 2 min
Nepál zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie: Potvrdené sú štyri obete, India hlási dve

KÁTHMANDU/PATNA - Veľké zemetrasenie dnes zasiahlo odľahlú oblasť Nepálu neďaleko čínskej hranice. Zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo Nepál a severnú Indiu, si vyžiadalo najmenej 24 mŕtvych a takmer 1000 zranených.

slovakia

left justify in out

Otrasy sa vyskytli necelé tri týždne po tom, čo krajina zažila iné, smrtiace zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré si vyžiadalo 8150 ľudských životov a najmenej 17.800 ranených.

 

Mnohé budovy oslabené ničivými otrasmi spred necelých troch týždňov sa zrútili a padajúce skaly hlásili aj zo susednej čínskej autonómnej oblasti Tibet. Predstaviteľ nepálskeho ministerstva vnútra Laxmi Prasad Dhakal pre agentúru Reuters uviedol, že v krajine zatiaľ evidujú 19 mŕtvych a 981 zranených. 

 

O ďalších štyroch mŕtvych informovali predstavitelia v indických štátoch Uttarpradéš a Bihár. Čínske médiá uviedli, že v Tibete zahynul jeden človek po tom, ako padajúce skaly zasiahli vozidlo.

 

Americký geologický úrad USGS najnovšie oznámil, že dnešné zemetrasenie v Nepále malo magnitúdu 7,3 a došlo k nemu popoludní miestneho času v odľahlej, chránenej oblasti medzi hlavným mestom Káthmandu a najvyššou horou sveta Mount Everest.

 

Niekoľko budov sa zrútilo v odľahlom meste Čautárá, kde zahynuli najmenej štyria ľudia a 12 utrpeli zranenia. Uviedol to hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Paul Dillon, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Záchranný tím organizácie už začal prehľadávať trosky v tomto malom meste v snahe nájsť živých ľudí.

 

Čautárá sa stala centrom pre humanitárnu pomoc po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8 z 25. apríla, ktoré okrem obetí a ranených spôsobilo, že horské dediny sú zrovnané so zemou a zničených je až takmer pol milióna budov.

 

Dnešné zemetrasenie bolo však hlbšie, vyskytlo sa v hĺbke 18,5 kilometra - v porovnaní s aprílovým zemetrasením, ku ktorému došlo v hĺbke 15 kilometrov. Otrasy v menšej hĺbke spôsobujú viac škôd na zemskom povrchu.

 

 

Po dnešnom zemetrasení nasledovalo najmenej päť dodatočných zemetrasení s magnitúdou od 5,6 do 6,3. Dočasne zatvorili aj medzinárodné letisko v Káthmandu a v premávke v uliciach metropoly vznikli zápchy.

"Zdalo sa, že otrasy pokračujú a pokračujú. Človek mal pocit, ako by bol na člne na rozbúrenom mori," vyhlásila Rose Foleyová, predstaviteľka UNICEF v Káthmandu.

 

Humanitárne agentúry sa dnes snažia získať správy aj z oblastí mimo metropoly. "Myslíme na deti po celej krajine, veď už trpia. Toto ich ohrozuje ešte viac," dodala Foleyová.

 

Dán Rasmus Baastrup z organizácie Lekári bez hraníc pre dánsku televíziu TV2 povedal: "Rýchlo som kráčal. Nemohol som utekať, lebo zem sa tak triasla, že sa nedalo bežať." Lekár dodal, že celý personál organizácie je v poriadku.

 

Nórsky Červený kríž, ktorý po aprílovom zemetrasení pomáha ľuďom v nemocnici v meste Čautárá, na Twitteri napísal, že "je mnoho zranených, niekoľko mŕtvych".


 

V súvislosti s aprílovým ničivým zemetrasením v Nepále evidujú vyše 8150 mŕtvych a 17 860 zranených. Ide tak o najhoršiu pohromu svojho druhu, aká himalájsku krajinu postihla za posledných viac ako 80 rokov.

 

V Káthmandu nastala po zemetrasení úplná panika

Dva týždne po ničivom zemetrasení, pri ktorom zomrelo viac ako 8000 ľudí, postihli Nepál ďalšie otrasy s magnitúdou 7,3. Epicentrum bolo 18 km juhovýchodne od Kodaru, v blízkosti základného tábora na Mt. Evereste, v hĺbke asi 18 kilometrov. Členovia tímu slovenskej humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi (MAGNA), ktorá je v teréne, sú v poriadku. TASR informoval Tomáš Grečko zo spoločnosti Seesame.     

 

Dnešné zemetrasenie zasiahlo ďalšie územia Nepálu a takisto aj tie už postihnuté. Silné otrasy sa prehnali aj oblasťou Sindhupalchowk, kde už niekoľko dní pôsobí jediná slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi. Podľa okresných úradov je v lokalite zničených až 63.885 domov. Otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Káthmandu. 


„V Káthmandu nastala úplná panika, všetci sme vybehli von na ulicu a hľadali bezpečie na otvorenom priestranstve jedného námestia, ľudia kričali o pomoc. Všetko sa triaslo, budovy sa hýbali. Niektorí ľudia sa držali stĺpov. Momentálne sú obchody pozatvárané, ľudia sa snažia skontaktovať so svojimi blízkymi, ale spojenie je zlé, preto sa všetci vybrali domov zistiť škody a nájsť svoje rodiny a kamarátov. Očakávame dnes ešte ďalšie otrasy. Obyvatelia sú v strese a majú obrovský strach. MAGNA tímy sú v poriadku,” informovala z Nepálu Karin Slováková, terénna pracovníčka humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi.

 

      

Pomôcť v tejto situácii môžu aj Slováci v zbierke, ktorú organizuje MAGNA. Všetky vyzbierané peniaze idú priamo na pomoc Nepálčanom.
 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies