Nepál spomínal na 16 šerpov, ktorí pred rokom zahynuli v lavíne pod Everestom

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 17:06 • 2 min
Nepál spomínal na 16 šerpov, ktorí pred rokom zahynuli v lavíne pod Everestom

KÁTHMANDU - Nepál dnes spomínal na 16 šerpov, ktorí pred rokom zahynuli v lavíne pod Mount Everestom.

slovakia

left justify in out

Na pietnom akte v hlavnom meste Káthmandu sa zúčastnili príbuzní obetí a zástupcovia vlády, za obete sa modlili aj horolezci v základnom tábore pod Everestom, informovala agentúra DPA.

 

Presne pre rokom sa z ľadopádu Khumbu oddelil obrovský kus ľadu a spustil lavínu, ktorá sa zosunula na výstupovú trasu a zasypala 16 nepálskych nosičov. Išlo o najhoršie nešťastie v dejinách zdolávania najvyššej hory sveta.

 

Počas dnešnej spomienky položili príbuzní k fotografiám šerpov kvety a zapálili dymové tyčinky. Zástupca vlády zodpovedný za cestovný ruch Tulsi Gautam povedal, že kabinet chce vytvoriť nový sociálny fond pre nepálskych horolezcov, ktorý bude financovaný z poplatkov.

 

V apríli sa na Evereste začala nová horolezecká sezóna. Do Nepálu už prišlo okolo 350 zahraničných horolezcov. Každý cudzinec musí za povolenie k výstupu na vrchol zaplatiť 11.000 dolárov (asi 10.200 eur), teda o 1000 dolárov viac ako v minulom roku. Ďalším výdavkom je 200 dolárov za registráciu. Z tohto poplatku sa bude odvádzať desať percent do spomínaného sociálneho fondu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies