Nepál preverí správy o obchodovaní s deťmi v zemetrasením postihnutých regiónoch

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 11:36 • 2 min
Nepál preverí správy o obchodovaní s deťmi v zemetrasením postihnutých regiónoch

KÁTHMANDU - Nepálska vláda dnes oznámila, že preverí správy o tom, že deti z oblastí zasiahnutých zemetrasením boli predmetom nelegálneho obchodovania v Británii, kam ich údajne predávali ako domácich otrokov. Informáciu priniesla agentúra DPA, odvolávajúc sa na britský bulvárny denník The Sun.

slovakia

left justify in out

Podľa britského denníka sa len 10-ročné deti stali predmetom nelegálneho obchodovania v severnej Indii, odkiaľ boli predávané do britských domácností.


Úrad pre starostlivosť o deti, patriaci pod britskú vládu vyhlásil, že bude pri vyšetrovaní nápomocný.


Podľa predstaviteľov zemetrasením postihnutého okresu Dolakha rodičia z tejto oblasti často posielajú svoje deti do Indie, aby sa tam stali mníchmi. Hoci doposiaľ neevidujú žiadne prípady nezákonného obchodovania, nevylúčili možnosť, že deti mohli byť predávané z ich prechodných domovov v Indii.


Zemetrasenie a následné otrasy v apríli a v máji 2015 postihli podľa nepálskej vlády viac ako 39.000 detí v 14 najviac zasiahnutých regiónoch. Viac ako tisíc z nich sa stalo sirotami. Tie boli poslané do detských domovov v rôznych častiach krajiny, čo sa bude v rámci oficiálneho vyšetrovania tiež preverovať.

 

The Sun informoval, že deti boli indickými gangmi obchodníkov predávané po 5.300 libier (vyše 6.600 eur). Britská vláda vyzvala políciu, aby tieto tvrdenia vyšetrila.


Nepálska vláda v dôsledku minuloročných zemetrasení zakázala adopcie detí v rámci krajiny i do zahraničia, aby tak zabránila možnému nelegálnemu obchodovaniu s ľuďmi.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies