Nepál predĺžil povolenia na výstup na Everest, vydané horolezcom v roku 2015

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 12:36 • 2 min
Nepál predĺžil povolenia na výstup na Everest, vydané horolezcom v roku 2015

KÁTHMANDU - Nepál predĺžil platnosť povolení pre horolezcov, ktorí nemohli vlani vyliezť na najvyšší vrch sveta Mount Everest, pretože silným zemetrasením vyvolaná lavína zničila základný tábor a usmrtila v ňom 19 ľudí.

slovakia

left justify in out

Himalájska krajina urobila spomínaný krok v nádeji, že západných horolezcov priláka späť. Informovala o tom dnes agentúra AP. Predstaviteľ nepálskeho ministerstva pre horolezectvo dnes uviedol, že horolezci sa môžu pokúsiť o výstup na najvyšší štít Zeme tento alebo nasledujúci rok bez zaplatenia nových poplatkov.

 

Zemetrasenie z vlaňajšieho 25. apríla zabilo v Nepále tisíce ľudí a v základnom tábore na Mount Evereste vyvolalo obrovskú lavínu, ktorá donútila všetkých horolezcov vzdať sa plánov na výstup.

 

Horolezci musia zaplatiť každý 11.000 dolárov za povolenie na výstup od nepálskych úradov. Platí všeobecne na jednu sezónu, ktorá trvá od marca do mája.

 

V lavíne, ktorá sa v roku 2014 prehnala horolezeckou trasou, zahynulo 16 ľudí a ďalších 19 osôb zomrelo v roku 2015, keď zemetrasením vyvolaná lavína pochovala základný tábor. Išlo o dve vôbec najhoršie prírodné pohromy na Mount Evereste.

 

Týchto katastrof sa Nepál obáva, pretože na poplatkoch za povolenie zarába milióny dolárov a navyše, toto odvetvie zamestnáva desaťtisíce ľudí ako sprievodcov, nosičov či dodávateľov zásob.

 

"Je to ústretový krok vlády, ktorý - ako dúfame - pomôže prilákať horolezcov naspäť do hôr," uviedol Ang Tšering, predstaviteľ Nepálskeho horolezeckého zväzu.

 

Expedičné spoločnosti, ktoré sprevádzajú horolezcov a dodávajú im vybavenie, sú rozhodnutím vlády nadšené.

"Predĺženie povolení je pre nás povzbudzujúce. Miestnym horolezeckým firmám to po dvoch zlých rokoch pomôže postaviť sa znovu na nohy," povedal Temba Tšeri z agentúry Sherpa Khagri Outdoors v nepálskej metropole Káthmandu, ktorý prišiel vlani o troch zákazníkov a dvoch miestnych zamestnancov.

 

Od roku 1953, keď Novozélanďan Edmund Hillary a jeho šerpa (sprievodca) Tenzig Norgay zdolali Mount Everest, vyšli na vrchol štítu už tisíce ľudí, ale stovky ich na jeho nevyspytateľných stenách aj zahynuli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies