Nepál pomenoval jeden zo svojich končiarov po kronikárke Himalájí

NETKY.SK • 20 August 2014, 09:11 • 2 min
Nepál pomenoval jeden zo svojich končiarov po kronikárke Himalájí

KÁTHMANDU - Predstavitelia Nepálu pomenovali jeden z himalájskych končiarov po Američanke Elizabeth Hawleyovej (90), ktorá zasvätila svoj život dôkladnému zaznamenávaniu výstupov na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bývalá novinárka, ktorá kedysi pracovala pre časopis TIME, si svoju himalájsku databázu, zaznamenávajúcu všetky významné horolezecké expedície v Nepále, založila v roku 1980. "Elizabeth Hawleyová zasvätila svoj život horolezectvu v Nepále. Premenovaním hory Pota North na Peak Hawley jej chceme poďakovať za jej zásluhy," uviedol predstaviteľ nepálskeho ministerstva cestovného ruchu.
      

Hora Pota North leží neďaleko hraníc s Tibetom a týči sa do výšky 6000 metrov. Nepál začiatkom roka pomenoval dva končiare po sirovi Edmundovi Hillarym a šerpovi Tenzingovi Norgayovi - prvým ľuďom, ktorí pokorili najvyššiu horu sveta Mount Everest. Hawleyová žije v Nepále od roku 1960 a s Hillarym úzko spolupracovala.
      

Na otázku agentúry DPA, či o výstupe na niektorý z himalájskych končiarov sama neuvažovala, Hawleyová len mykla plecom a povedala: "Prečo? O horolezectve som nikdy nerozmýšľala. Vyrastala som vo veľkých a malých mestách. To nie je nič pre mňa." Od roku 1960 opustila táto kronikárka himalájskeho horolezectva Nepál len trikrát - raz kvôli liečeniu v thajskom Bangkoku, raz kvôli návšteve príbuzných v Spojených štátoch a potom už len v roku 2008, keď sa zúčastnila na Hillaryho pohrebe na Novom Zélande.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona