Nepál ochromil opozičný štrajk

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 10:45 • 2 min
Nepál ochromil opozičný štrajk

KÁTHMANDU - Život v celom Nepále v utorok ochromil generálny štrajk vyhlásený zväzom 30 opozičných strán, ktoré požadujú prijatie novej ústavy prostredníctvom národného konsenzu.

slovakia

left justify in out

Vládna koalícia na čele s komunistami chce namiesto toho nechať návrh schváliť v parlamente, ktorý nesie názov Ústavodarné zhromaždenie, pričom rokovania s opozíciou zlyhali. Začiatok trojdňového štrajku sprevádzajú násilné strety medzi demonštrantami a políciou v hlavnom meste Káthmandu, kde sú rovnako ako v iných častiach krajiny zatvorené školy a obchody. Demonštranti v uliciach podpaľujú vozidlá a blokujú cesty, ktoré umožňujú používať iba pohotovostným zložkám. Poriadkové sily proti výtržníkom použili slzotvorný plyn, na čo druhá strana odpovedala ohadzovaním kameňmi.
Pre nepálsku opozíciu sú generálne štrajky bežnou taktikou a takisto bežné sú aj útoky demonštrantov na obchodníkov alebo vodičov, ktorí sa do akcie odmietajú zapojiť. Snahy o prijatie novej ústavy v himalájskej krajine siahajú do roku 2008, keď bolo vytvorené Ústavodarné zhromaždenie ako dočasný parlament v rámci prechodu od monarchie k republikovému zriadeniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies