Nepál ocenil úspešnú novú horolezeckú sezónu na Mount Evereste

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 14:32 • 2 min
Nepál ocenil úspešnú novú horolezeckú sezónu na Mount Evereste

KÁTHMANDU - Každoročný tzv. Deň Everestu pripomenul si dnes Nepál vzdaním pocty deviatim vysokohorským nosičom-šerpom, ktorí opäť upevnili laná a znova pripravili schodnú cestu k vrcholu najvyššej hore sveta pre stovky horolezcov.

slovakia

left justify in out

Píše o tom agentúra AP.

 

Nepálsky premiér Khadga Prasád Olí ocenil vybraných mužov na slávnostnom podujatí v hlavnom meste Káthmandu, kde im odovzdal kytice a šeky na 50.000 rupií (460 dolárov).

 

Títo deviati šerpovia boli prvými ľuďmi, ktorí v novej sezóne, 11. mája, dosiahli vrchol Mount Everestu. Odvtedy, čo tam upevnili potrebné laná a vyrúbali chodník, vyšplhali sa na Mount Everest už približne štyri stovky ľudí.

 

Nová rušná horolezecká sezóna nastala po dvoch rokoch plných katastrof, ktoré sa na 8850 metrov vysokej himalájskej hore za ten čas udiali.

 

Deň Everestu je spomienkou na prvý úspešný výstup na tento štít, ktorý sa v roku 1953 podaril Edmundovi Hillarymu z Nového Zélandu a jeho šerpovi Tenzingovi Norgayovi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies