Nepál čelí nedostatku liekov kvôli palivovej kríze

NETKY.SK • 20 November 2015, 10:32 • 2 min
Nepál čelí nedostatku liekov kvôli palivovej kríze

KÁTHMANDU - Nedostatok život zachraňujúcich liekov, zapríčinený politickými protestami v Nepále, môže viesť ku kríze, keďže nemocnice začali poskytovať svoje služby v obmedzenom režime. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním na vyjadrenia nepálskych lekárov.

slovakia

left justify in out

Nemocnice odkladajú operácie o celé týždne a pacienti sa čoraz ťažšie dostávajú do zdravotníckych zariadení vzhľadom na nedostatok pohonných látok, povedal doktor Muktí Rám Šréštha z Nepálskej zdravotnej asociácie, zastrešujúcej organizácie lekárov v krajine.

 

"Ak bude táto situácia pokračovať, pacienti môžu začať umierať už o dva týždne," predznamenal Šréštha.

Kamióny so zásobami liekov blokujú na hlavnom hraničnom priechode medzi Indiou a Nepálom už niekoľko mesiacov protesty príslušníkov juhonepálskych etnických skupín. Šréštha dodal, že India tiež nepúšťa dodávky liekov cez hranice ani na priechodoch, kde nie sú žiadni demonštranti.

 

Marginalizovaní príslušníci etnických skupín v južnom Nepále protestujú proti novej nepálskej ústave a požadujú väčšiu autonómiu na riešenie miestnych záležitostí. Rokovania medzi demonštrantmi a nepálskou vládou zatiaľ nenapredujú.

 

India, ktorá je kultúrou úzko spätá s touto komunitou, zakázala vývoz pohonných látok a iných tovarov do Nepálu.

Nepál dováža z Indie okolo 60 percent všetkých svojich liekov. Zvyšných 40 percent liekov z domácej produkcie je však tiež do veľkej miery závislých od dovozu surovín potrebných na výrobu liekov a balení z Indie.

 

Väčšina pohonných látok je taktiež dovážaná do Nepálu z Indie. Spomínané obmedzenia teda vedú k vážnym nedostatkom paliva v krajine. Nepál zaviedol prídel palív, čo viedlo k obmedzovaniu služieb zo strany prepravcov. Pasažieri cestujú na strechách a taxikári si účtujú štyrikrát viac, ako je normálna sadzba.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies