Neonacisti opäť pochodovali Aténami

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 08:55 • 2 min
Neonacisti opäť pochodovali Aténami

ATÉNY - Stovky gréckych neonacistov v stredu večer vyšli do ulíc Atén, aby si pripomenuli 450. výročie pádu Konštatínopola (Carihradu). Extrémisti pokrikovali viaceré kontroverzné heslá ako Krv, česť, Zlatý úsvit a Grécko patrí Grékom.

slovakia

left justify in out

Pred katedrálou na centrálnom aténskom námestí vo svojich prejavoch kritizovali najmä komunistov, ale aj Turkov. Tí sú potomkami Osmanov, ktorí sa o pád Konštantínopola zaslúžili. Každoročný pochod sa tentoraz zaobišiel bez vážnejších potýčok, na rozdiel od vlaňajška, keď neonacisti zbili náhodného okoloidúceho pochádzajúceho z Pakistanu.

Grécki neonacisti majú prvýkrát v parlamente aj svojich zástupcov v podobe členov strany Zlatý úsvit. Tá bola kedysi na okraji politického spektra, v poslednom čase však jej preferencie vzrástli a v minuloročných voľbách získala 18 poslaneckých kresiel. V súčasnosti je podľa prieskumov treťou najpopulárnejšou stranou v Grécku. Zlatý úsvit vedie agresívnu kampaň proti nelegálnej imigrácii a EÚ. V drvivej väčšine sa však prezentuje útokmi na imigrantov a rasistickými výzvami. Jej predseda Nikólaos Michaloliákos napríklad poprel existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch a nacistického vodcu Adolfa Hitlera označil za "veľkú historickú postavu 20. storočia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona