Neonacista dobodal ľavicového rapera

NETKY.SK • 18 September 2013, 19:07 • 2 min
Neonacista dobodal ľavicového rapera

ATÉNY - Grécka polícia v stredu potvrdila zadržanie pravicového radikála, ktorý v utorok neďaleko Atén na smrť dobodal 34-ročného rapera s ľavicovými názormi. Stalo sa tak počas ich nočnej potýčky pred barom, kde najprv obaja debatovali o futbale.

slovakia

left justify in out

Následne sa dostali k pohľadom na politiku a spoločnosť, čoho výsledkom bol extrémistov útok nožom. Vrahom je podľa dostupných informácií 45-ročný člen krajne pravicovej parlamentnej strany Zlatý úsvit. Ľavičiara síce previezli do nemocnice, no zachrániť sa ho už nepodarilo. Stalo sa tak ani nie týždeň po tom, ako deväť mladých prívržencov gréckej komunistickej strany skončilo v aténskej nemocnici so zraneniami, ktoré im spôsobili krajní pravičiari vrátane dvoch členov Zlatého úsvitu. Skupinku približne 20 mladých komunistov, ktorí lepili stranícke plagáty, napadlo asi 50 neonacistov s bejzbalovými pálkami a páčidlami.

Ultrapravicová strana Zlatý úsvit bola kedysi na okraji politického spektra, jej preferencie však vzrástli a v minuloročných voľbách získala 18 poslaneckých kresiel. V súčasnosti je podľa prieskumov treťou najpopulárnejšou stranou v Grécku. Zlatý úsvit vedie agresívnu kampaň proti nelegálnej imigrácii a EÚ. V drvivej väčšine sa však prezentuje útokmi na imigrantov, rasistickými výzvami či rozdávaním jedla Grékom. Jej predseda Nikólaos Michaloliákos napríklad poprel existenciu plynových komôr v koncentračných táboroch a nacistického vodcu Adolfa Hitlera označil za "veľkú historickú postavu 20. storočia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies