Neofašisti v Ríme sa búria proti novému centru pre migrantov

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 18:31 • 2 min
Neofašisti v Ríme sa búria proti novému centru pre migrantov

RÍM - Krajne pravicoví aktivisti a obyvatelia jednej z okrajových častí Ríma sa dnes dostali do potýčok s políciou po tom, ako postavili zátarasu pri bývalej škole, ktorú chcú štátne orgány využiť ako prijímacie stredisko pre žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

Príslušníci neofašistickej organizácie CasaPound Italia sa podľa správy agentúry DPA pripojili k nespokojným občanom z osady Casale San Nicola ležiacej severozápadne od centra hlavného mesta, ktorí pred budúcim imigračným centrom táboria už od 7. mája.
     

Polícia informovala, že demonštranti zasahujúcich príslušníkov ohadzovali kameňmi, pričom pri zrážkach utrpelo zranenia 14 policajtov. Hovorkyňa demonštrantov Francesca Sanchiettiová v rozhovore pre agentúru ANSA informovala o ďalších zranených, z ktorých troch podľa nej museli hospitalizovať. Policajtov pritom obvinila z útoku na "ženy so zodvihnutými rukami". Polícia v súvislosti s nepokojmi hlásila zadržanie dvoch ľudí.
     

Cieľom blokády bolo zastaviť autobus, ktorý do bývalej školy privážal prvých 19 z približne sto migrantov. Policajti vyzbrojení obuškami zasiahli po niekoľkohodinovom čakaní, pričom vysoký predstaviteľ talianskeho ministerstva vnútra Franco Gabrielli, ktorý odsúhlasil otvorenie nového strediska, nespokojencom odkázal, že nemôžu očakávať nijaké ústupky. Demonštranti pri potýčkach napádali policajtov i migrantov a okrem kameňov ich ohadzovali aj fľašami a plastovými stoličkami.
     

Podobné protesty sa uskutočnili v priebehu tohto týždňa v mestečku Quinto di Treviso severne od Benátok, kde miestni obyvatelia odnášali a podpaľovali nábytok z bytov určených pre približne sto migrantov. Neofašistická organizácia Forza Nuova usporiadala na podporu obyvateľov okupačný protest.
     

Najnovšie prejavy netolerancie v Taliansku odsúdil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý Talianom pripomenul, že ich krajina v súčasnosti poskytuje útočisko "len" 93.700 utečencom, zatiaľ čo v Nemecku a vo Francúzsku je ich po 200.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona