Neobvyklú rímsku prilbu predali na aukcii za 2,3 milióna libier

NETKY.SK • 8 Október 2010, 12:07 • 2 min
Neobvyklú rímsku prilbu predali na aukcii za 2,3 milióna libier

Neobvyklú rímsku prilbu predali na aukcii za 2,3 milióna libier - Kultúra Honosnú jazdeckú prilbu z doby rímskej ríše predali vo štvrtok na aukcii v Londýne za 2,3 milióna libier (2,6 milióna eur) - osemkrát väčšiu sumu, ako sa očakávalo. Neobyčajnú bronz

slovakia

left justify in out

img

Honosnú jazdeckú prilbu z doby rímskej ríše predali vo štvrtok na aukcii v Londýne za 2,3 milióna libier (2,6 milióna eur) - osemkrát väčšiu sumu, ako sa očakávalo.
      Neobyčajnú bronzovú helmu našiel v máji nemenovaný muž s použitím detektora kovov v severoanglickom grófstve Cumbria. Takmer 2000 rokov starý predmet je v krajine len jedným z troch podobných. Ďalšie dve majú múzeá v Londýne a Edinburghu.
      Prilba zakrývajúca celú tvár je opísaná ako pozoruhodný výrobok precíznej rímskej práce s kovom. Nebola určená pre boj a zrejme sa používala počas jazdeckých športových podujatí.
      Nález tejto helmy nespadá pod anglický zákon o národnom bohatstve, podľa ktorého by malo naň mať osobitný nárok Britské múzeum.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies