Nemôžete zaspať? Vyskúšajte toto

NETKY.SK • 13 September 2017, 08:03 • 2 min
Nemôžete zaspať? Vyskúšajte toto

BRATISLAVA - Ľahli ste si do postele ešte pred desiatou, no čo chvíľa odbije polnoc a vy ešte stále nespíte? Ak nepomáha počítanie ovečiek vyskúšajte naše rady.

slovakia

left justify in out

Spánok je zložitá vec a počas neho sa toho v našom tele odohráva kopu činností. Napríklad sa tvorí melatonín, ktorý vzniká iba v noci a to najviac v čase od desiatej hodiny až do tretej rána. Skúste sa držať biologického rytmu svojho tela, ktoré vám dáva jasné signály o tom, čo potrebujete. Nemusíte ísť cez leto do postele ešte za svetla a tak isto cez zimu nemusíte sedieť dlho do noci hore.

 

V spálni by určite nemal byť telefón, notebook ani televízia. Žiadna technika. Všetky technologické vynálezy rušia váš spánok.

 

Pred spaním by ste mali obmedziť používanie mobilu či počítača na minimum. Podľa istého výskumu dlhodobé pozeranie na displej narušuje spánkové vzorce, preto sa nečudujte, ak sa vám po dvoch hodinách prezerania telefónu nebude dariž zaspať. Skúste si namiesto toho prečítať knihu. Čítanie zvyšuje inteligenciu a predstavivosť a hlavne navodzuje kľudný spánok.

 

obrazok

 

Vybudujte si pred spaním rituály. Je jedno, či vypijete pohár mlieka alebo si na chvíľu zameditujete. A skúste chodiť do postele vždy v rovnaký čas a v rovnakú dobu aj vstávajte. Pravidelný režim vám pomôže s vašim spánkom.

 

Je už dávno dokázané, že športom sa kvalita spánku zlepšuje. Vyberte si šport, ktorý vám vyhovuje a pravidelne ho cvičte. Nemusíte sa brániť ani večernému pohybu, ale tu opatrne. Radšej zvoľte pomalú prechádzku než náročný beh.

 

Tiež nezaspíte ak vypijete fľašu vína. Na kvalite spánku alkohol rozhodne nepridáva. Možno sa vám po ňom dobre zaspáva, ale o kvalite spánku nemôže byť reč. Alkohol narušuje REM štádium spánku, ktoré je kľúčové pre našu regeneráciu.

 

Kvalitu spánku ovplyvňuje aj to, čo jeme. Nie je dôležité iba to, čo zjeme pred tým ako sa chystáme spať, ale aj to, čo jeme počas celého dňa. Skúste obmedziť sladké a doprajte si viac ovocia a zeleniny. Jedlo s vysokým obsahom železa vám pomôže sa ukľudniť. A vyhýbajte sa drastickým diétam.

 

obrazok

 

Psychika toho dokáže naozaj veľa. Takže ak nebudete vedieť zaspať rozhodne sa tým netrápte a nemyslite na to, ako budete na ďalší deň unavený. Starosti zahoďte za hlavu a myslite na niečo pekné. Určite vám to pomôže viac ako sa stresovať pre nepodstatné veci.

 

A ako posledný bod nezabúdajte na pravidelný sex. Ten vám pomôže sa uvoľniť, nebudete vystresovaný a ľahšie zaspíte.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies