Nemôžete večer zaspať? Asi robíte jednu z týchto chýb!

NETKY.SK • 6 August 2018, 17:51 • 2 min
Nemôžete večer zaspať? Asi robíte jednu z týchto chýb!

BRATISLAVA - Kľúčom k úspechu je správne načasovanie. Čas, kedy si idete ľahnúť, a čas, kedy vstávate, majú obrovský vplyv na to, ako kvalitný bude váš spánok. Ako sa naučiť dobre spať? Dodržujte týchto pár rád.

slovakia

left justify in out

Vstávajte každý deň v rovnakom čase

 

Nastavujete tým biologické i metabolické hodiny svojho tela. Telo potom dostáva jasné pokyny, kedy má bdieť a kedy má ísť zase do perín. Vstávajte preto každý deň v rovnakom čase, a to vrátane víkendov.

 

Hodinu pred spaním vypnite

 

Podľa autoriek knihy Sexy štíhla svieže vďaka dobrému spánku Ellen Michaudové a Julie Bainové až šesťdesiat percent žien počas poslednej hodiny pred spaním vykonáva domáce práce namiesto toho, aby spomalili obrátky a zvoľna prešli z modu "to všetko zvládnem" do modu "môžem v pokoji zaspať" .

Odborníci zo spánkových laboratórií odkazujú, že ponožky obzvlášť ženám pomáhajú pri zaspávaní aj kvalitnom spánku.

 

K televízii sa natiahnete na gauč a pokojne pri sledovaní filmu alebo seriálu zaspíte. Chyba. Pre zdravý spánok je zásadná tichá, tmavá a vyvetraná miestnosť. 

 

Do perín len s únavou

 

Ospalý je ten, komu sa zatvárajú oči a kto prestáva vnímať, čo sa okolo neho deje. Do postele by ste mali zaliezť ideálne okolo dvadsiatej druhej hodiny.

 

Vyspávanie cez víkendy

 

Tiež sa tak tešíte na víkend, že nebudete musieť vstávať do práce a konečne sa vyspíte? Lenže dlhé vyspávánie telu škodí a môže vám poriadne rozhodiť biologické hodiny. Ak teda vstávate do práce o pol siedmej ráno a v nedeľu spíte do jedenástej, nájdite si kompromis a posuňte čas prebúdzania na ôsmu alebo pol deviatu.

 

Tekutiny, ktoré vám nedovolia v pokoji spať

 

Dávate si kávu, aby ste ešte chvíľu vydržali, alebo alkohol na uvoľnenie po celodennom strese? Odborníčka na spánok ani jedno neodporúča. Alkohol síce naozaj pomáha relaxovať, ale kvôli nemu sa potom môžete v noci budiť. Kofeín má na telo povzbudzujúci účinok a spánok vyslovene blokuje. Podobne ako všetky nápoje s kofeínom alebo taurínom káva zvyšuje totiž produkciu adrenalínu v tele.

 

Plánujete nasledujúce dni a riešite aktuálne životné situácie

 

V posteli vám to v hlave šlape naplno, premýšľate, čo ste zažili, s kým ste sa pohádali, čo vám nevyšlo, a hovoríte si, čo všetko musíte zvládnuť zajtra... Odviesť deti do školy a škôlky, stihnúť poradu, vyzdvihnúť bielizeň z čistiarne - a hlavne sa na to poriadne vyspať. Lenže práve tieto myšlienky sú najväčšou brzdou pre zaspávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona