Nemocniciam sa pozdáva príkaz ministra o lekárňach

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 12:10 • 2 min
Nemocniciam sa pozdáva príkaz ministra o lekárňach

BRATISLAVA - Nemocniciam sa pozdáva príkaz ministra zdravotníctva na koniec súkromných prevádzkovateľov lekární v ich priestoroch.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál vZdravotnictve.sk. Lekárne, ktoré v štátnych zdravotníckych zariadeniach prevádzkujú súkromníci, by mali postupne skončiť. Vyplýva to z príkazu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorý nadobudol účinnosť 15. júna. Do ich priestorov by sa mali vrátiť lekárne, ktoré prevádzkujú samotné zdravotnícke zariadenia. Podľa príkazu všetky akciové, rozpočtové a príspevkové organizácie i štátne podniky v pôsobnosti MZ majú vypovedať zmluvy lekárňam vo svojich priestoroch, ak im za to nehrozia žiadne pokuty či penále.


Ako uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje, nemocnica zriadila ako prvá (s právnou formou štátna príspevková organizácia) v SR vlastnú verejnú lekáreň už v roku 2013. “V priestoroch nemocnice je v súčasnosti prevádzkovaná len táto – ´NAŠA LEKÁREŇ´. Dvom súkromným lekárňam, ktoré do tohto obdobia mali svoje prevádzky v poliklinickej časti, vedenie nemocnice v súlade s platnou legislatívou nepredĺžilo nájomné zmluvy. Dôvodom zriadenia vlastnej verejnej lekárne bola snaha vedenia získať dodatočné finančné zdroje do rozpočtu nemocnice,” vysvetlila Maťašeje.


Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej aktuálne neposkytuje služby verejnej lekárne, prevádzkuje nemocničné lekárne pre potreby pacientov na svojich lôžkových oddeleniach. “V priestoroch Univerzitnej nemocnice Bratislava sa nachádza sedem verejných lekární a prevádzkuje ich viacero spoločností. Vzhľadom na to, že zmluvy sú uzatvárané v rôznych obdobiach, ich platnosť končí taktiež v rôznych obdobiach. Najdlhšie platná zmluva končí v roku 2021,” poznamenala Eliášová.


Petra Gembešová, asistentka riaditeľa Fakultnej nemocnice Trenčín, v reakcii odkázala, že v areáli nemocnice súkromná lekáreň nie je, plánujú zriadiť vlastnú lekáreň. Príkaz ministra zdravotníctva hodnotí kladne aj vedenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice (UNLP). "Vedenie UNLP Košice, okrem iného, reálne uvažovalo o možnosti prevádzkovať lekáreň pre verejnosť s predpokladom, že by to mohlo byť pre nemocnicu výhodné,” zdôvodnila hovorkyňa Ladislava Šustová.


Univerzitná nemocnica v Martine má len nemocničnú lekáreň. “Projekt zriadenia vlastnej verejnej lekárne aktuálne riešime. V našom areáli neprevádzkuje verejnú lekáreň žiadna súkromná firma,” informovala PR manažérka nemocnice Katarína Kapustová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies