Nemocniciam hrozí, že nebudú mať na časť platov

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 16:30 • 2 min
Nemocniciam hrozí, že nebudú mať na časť platov

BRATISLAVA - Súčasné platby zdravotných poisťovní by mali konečne postačovať regionálnym nemocniciam združeným v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) na to, aby vykryli zákonom zvýšené mzdy svojich zamestnancov, ku ktorým museli pristúpiť od začiatku toho roka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo slov prezidenta ANS Mariána Petka.  Ak však zdravotné poisťovne nedostanú od štátu niekoľkomiliónovú rezervu, v posledných troch mesiacoch roka by nemocnice mohli mať vážny problém.

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) na poslednom rokovaní mala asociácii prisľúbiť, že nemocniciam nateraz platby znižovať nebude a ponechá ich v treťom kvartáli na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom štvrťroku, avšak bude to už formou preddavku. Aká bude situácia v poslednom štvrťroku, je nateraz otázne. "Ak nenabehnú finančné prostriedky, ktoré boli prisľúbené z hľadiska navýšenia finančných zdrojov pravdepodobne zo štátneho rozpočtu, tak v štvrtom kvartáli nám bude z veľkej časti zobrané všetko to, čo sme mali navýšené od začiatku roku. Čiže dostali by sme sa na ceny ešte nižšie ako v decembri roku 2014," povedal Petko. Pri takomto scenári by niektorým nemocniciam chýbala časť peňazí na mzdy. "Čo si myslíte, že urobia zamestnanci v prípade, že nedostanú výplaty? Podľa mňa je vysoko pravdepodobné, že keď nedôjde k riešeniu, asi vyhlásia štrajkovú pohotovosť," skonštatoval Petko. 

 

Štátna poisťovňa podľa jeho slov argumentovala tým, že je obchodnou spoločnosťou a nemôže ísť do straty. "Podľa ich tvrdení, by bol ich výpadok 66 mil. eur," uviedol Petko s tým, že je to prepočítané aj na štátne nemocnice. Petko okrem ANS vedie aj bardejovskú nemocnicu. Hovorí, že ak by nemocnica, ktorej šéfuje, dostala platby na úrovni decembra minulého roka, znamenalo by to pre nich mesačne o 40 tisíc eur menej oproti súčasnosti. 

 

Asociácia požiadala ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) a predsedu parlamentného zdravotníckeho výboru Richarda Rašiho (Smer-SD) o stretnutie. "Požadujeme, aby bol naplnený verejný prísľub daný na odvetvovej tripartite, že peniaze prídu a budeme zároveň predsedu výboru Rašiho žiadať, pretože to môže ísť jedine pozmeňovacím zákonom do parlamentu, aby to riešil," povedal Petko. 

 

Asociácia nemocníc Slovenska združuje 67 malých a stredných nemocníc. Tieto zdravotnícke zariadenia zamestnávajú okolo 22 tisíc ľudí. Zdravotníckym zariadeniam od nového roka stúpli náklady po tom, čo zo zákona museli navýšiť mzdy lekárov a minimálnu mzdu. Ročne na to potrebujú nemocnice o 20 mil. eur viac. Ministerstvo zdravotníctva a zdravotné poisťovne podpísali memorandum, v ktorom deklarujú, že všetky prostriedky, ktoré dodatočne prídu do systému, pravdepodobne cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, poskytnú zdravotné poisťovne nemocniciam na vykrytie mzdových nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies