Nemocnici hrozí exekúcia, investora zatiaľ neschválili

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 17:54 • 2 min
Nemocnici hrozí exekúcia, investora zatiaľ neschválili

NITRA - Zlatomoravskí poslanci zatiaľ neschválili strategického investora pre Mestskú nemocnicu Rudolfa Korca.

slovakia

left justify in out

Pritom ju musia do konca roka transformovať, keďže v súčasnosti je príspevkovou organizáciou mesta a do konca roka musí zmeniť svoj štatút. Mesto dostalo pred niekoľkými dňami ponuku od spoločnosti Svet zdravia, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Prejavili záujem o prevádzkovanie nemocnice, ktorá je ale vo finančných problémoch. Mesto ju každý rok musí dotovať, priemerná suma je 200-tisíc eur. Pritom stále splácajú úver viac ako milión eur, ktorý si zobrali na dotáciu nemocnice pred niekoľkými rokmi. Primátor Peter Lednár navrhol vytvorenie trojčlennej komisie, ktorá sa so záujemcom stretne, s čím ale poslanci nesúhlasili. „Som za rokovania, ale navrhujem, aby bolo na tomto stretnutí celé zastupiteľstvo,“ povedal poslanec Milan Galaba. Jeho návrh prešiel s tým, že vedenie nemocnice dohodne spôsob rokovania so záujemcom o prevádzku.

 

Poslanci ale opäť otvorili aj problém dlhu nemocnice, do ktorého sa dostala za bývalého riaditeľa a jeho nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v minulom roku. Súčasný poverený riaditeľ nemocnice totiž požiadal mesto o finančnú injekciu 150-tisíc eur, pretože nemocnica má dlh voči Sociálnej poisťovni. „Ako je možné, že od nás chcú ďalšie peniaze a nikoho nezaujíma, kde je tých stratených 600-tisíc z minulého roka,“ upozornil poslanec Pavol Petrovič. Poverený riaditeľ nemocnice Martin Cimrák informoval poslancov, že nemocnici v prípade nezaplatenia dlhu hrozí exekúcia.

 

Poslanci aj napriek tomu tento príspevok neschválili. „Keďže najnovšie môže podať žiadosť na exekúciu aj Sociálna poisťovňa a my sme mestskou nemocnicou, táto hrozba tu je, ale verím, že do konca leta ešte nájdeme finančné prostriedky a snáď nás zatiaľ nebudú exekvovať,“ povedal Cimrák. Podľa neho sa podarilo zastaviť zvyšovanie dlhu nemocnice, ktorý bol každý mesiac 20-tisíc eur a v súčasnosti je to približne 12-tisíc eur. „Urobili sme personálne opatrenia, zefektívnili sme využívanie pracovného času aj hospodárenie s liekmi,“ dodal Cimrák. Poslanci však pripomenuli aj to, že stále platí ich uznesenie, kde navrhujú vytvoriť neziskovú organizáciu, čo však vedenie mesta doteraz nezrealizovalo. „My nie sme proti tomu, ale bude to opäť na pleciach mesta a prikláňame sa skôr k ponuke od investora, ale všetko je ešte otvorené a počkáme si na ďalšie rokovania,“ povedala právnička mesta Zlaté Moravce Mária Vozárová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona