Nemocnice žiadajú uvoľnenie 50 miliónovej rezervy

NETKY.SK • 3 Február 2015, 18:00 • 2 min
Nemocnice žiadajú uvoľnenie 50 miliónovej rezervy

BRATISLAVA - Len niečo vyše mesiaca od účinnosti nového štátneho rozpočtu predstavitelia nemocníc žiadajú uvoľnenie 50 miliónovej rezervy, ktorá bola v rozpočte určená na krytie prípadných strát z hospodárenia zdravotníckych zariadení v rámci verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) tvrdí, že uvoľnenie rezervy je nevyhnutné vzhľadom na zákonné požiadavky spojené so zvýšením minimálnej mzdy a platov lekárov od 1. januára 2015. Ak sa tak nestane, podľa asociácie hrozí zatváranie lôžkových oddelení a prepustenie až dvoch tisícok zamestnancov.

Predstavitelia ANS v utorok o potrebe dofinancovania rokovali aj s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom a predsedom zdravotníckeho parlamentného výboru Richardom Rašim. "Rokovanie potvrdilo, že je potrebné navýšenie finančných zdrojov pre nemocnice združené v ANS vo výške zhruba 20 mil. eur. Celkovo je v rezorte zdravotníctva potrebných na navýšenie zákonných požiadaviek približne 60 až 70 mil. eur," píše asociácia v tlačovom vyhlásení. 

 

Konštruktívne riešenie problému nedostatočného objemu finančných prostriedkov by podľa zástupcov nemocníc mohlo priniesť rokovanie odvetvovej tripartity, ktoré je na programe budúci týždeň. "V prípade, že na rokovaní nedôjde k dohode, existuje reálne riziko, že nemocnice združené v ANS pristúpia ku spomínanému prepúšťaniu zamestnancov a zatváraniu lôžkových oddelení," dodáva vo vyhlásení asociácia. ANS pritom združuje 61 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení, ktoré zamestnávajú približne 20 tis. ľudí. 

 

Spomínaná 50-miliónová rezerva určená na krytie strát nemocníc bola pritom do rozpočtu na tento rok zapracovaná až dodatočne v rámci rokovania v Národnej rade SR. Pôvodný návrh rozpočtu totiž predpokladal, že nemocnice budú mať vyrovnané hospodárenie, čo sa nevyhlo ani kritike zo strany opozície. Minister financií Peter Kažimír napokon k rozpočtovaniu rezervy pristúpil s tým, že ak budú nemocnice hospodáriť lepšie, môžu sa tieto zdroje využiť napríklad na investície v zdravotníctve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies