Nemocnice zaznamenali nárast pacientov s nádchou

NETKY.SK • 7 Október 2017, 16:07 • 2 min
Nemocnice zaznamenali nárast pacientov s nádchou

LEVOČA – Nemocnice zaznamenali v týchto dňoch vysoký nárast pacientov, ktorí prichádzajú na ošetrenie s nádchou. Veľkú časť z nich tvoria deti.

slovakia

left justify in out

„Vyvolávateľmi ochorenia sú v prevažnej miere vírusy, ktoré sa prenášajú kvapôčkami pri kýchaní alebo kašli, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi. Najvnímavejšie sú malé deti, ktoré sa nádchou nakazia priemerne šesťkrát ročne. Častejší výskyt akútnej nádchy je v chladných obdobiach,“ uviedol Martin Tkáč primár pediatrického oddelenia v levočskej nemocnici.

 

Kvôli nádche si často pacienti musia niektoré vyšetrenia u špecialistov odložiť na iný termín, kým nie sú úplne zdraví, doplnila Alžbeta Sivá, hovorkyňa spoločnosti Agel, ktorej členom je Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča.


K prejavom nádchy dochádza podľa Tkáča slov počas 12 až 72 hodín po kontakte s vyvolávateľom choroby. „Spočiatku je to pocit škriabania v nose a hltane, celkový pocit oslabenia, bolesti hlavy, strata chuti do jedla, triaška, zimnica, u malých detí často vysoké teploty. Po niekoľkých hodinách sa objavuje vodnatý výtok z nosa, sťažené dýchanie nosom spôsobené zvýšeným prekrvením a opuchom sliznice, oslabenie až strata čuchu a prítomná býva aj zmena hlasu,“ vysvetlil. Príznaky podľa primára odznievajú po siedmich až desiatich dňoch, zároveň však upozornil, že akútna nádcha môže byť aj počiatočným štádiom iných ochorení dýchacích ciest.

Priebeh nádchy je možné podľa Tkáča ovplyvniť zmiernením príznakov. „Na zmiernenie opuchu a prekrvenia sliznice používame adstringentné roztoky vo forme kvapiek alebo spreja. Pri horúčke podávame antipyretiká. Lokálne alebo celkové antibiotiká sú indikované len pri pretrvávajúcich teplotách alebo pri komplikáciách. Dôležitý je dostatočný príjem tekutín a zvýšený prívod vitamínov,“ doplnil primár. V prevencii nádchy má podľa jeho slov dôležitú úlohu otužovanie, pobyt na čerstvom vzduchu, šport, ale aj dodržiavanie hygienických zásad. Tiež pripomenul, že na zváženie je v tomto období aj účasť na spoločenských akciách, keďže riziko nákaz je veľmi vysoké.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona